Наука

Космическият кораб Orion направи прелитане покрай Луната и засне забележителни кадри (видео)

Космическият кораб Orion направи прелитане покрай Луната и засне забележителни кадри (видео)

На 21 ноември космическият кораб Orion направи прелитане покрай Луната. Той премина на 130 км от лунната повърхност със скорост от 8 210 км/ч. и се намираше на 370 149 км от Земята. След това апаратът се отправи към далечната стабилна ретроградна орбита на 64 000 км от Луната, където ще пристигне на 25 ноември. НАСА излъчваше на живо сближаването с Луната и зрителите видяха забележителни кадри на Земята и лунната повърхност. Космическият кораб е част от първата тестова безпилотна мисия Artemis 1 на НАСА и ЕКА.

След като пристигне на ретроградна орбита Orion ще остане там около седмица, за да тества системите на космическият кораб. Далечната ретроградност ще отведе Орион на 64 000 км от Луната, преди да се върне на Земята. Най-голямото разстояние на Орион от Земята ще бъде понеделник, 28 ноември, на повече от 432 108 км.

На 16 ноември НАСА успешно изстреля супермощната ракета SLS в тестовата мисия Artemis 1 към Луната. Този успех превръща ракетата SLS (Space Launch System) в най-мощната в света в момента, която може да изведе над 70 тона полезен товар в Космоса.

Целта на това изстрелване е да изпрати тестовата безпилотна капсула Orion до Луната.

На 16 ноември НАСА се готви да изстреля супермощната ракета SLS в тестова мисия до Луната (видео)

Повече за полета на модула вижте във видеото на ЕКА:

Artemis е наследникът на историческата програма Аполо. През 1969 г., когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин направиха първите си малки стъпки на Луната, те поставиха началото на златната ера на изследване на Космоса. Програмата Аполо промени начина, по който виждаме нашата планета и себе си, припомнят от ВВС. Сега, 50 години по-късно, Луната отново е в полезрението на човечеството. А за тези, които никога не са успели да станат свидетели на мисиите на Аполо, надеждата е, че Artemis ще вдъхнови ново поколение.

Новите мисии ще бъдат различни. Луната е само началото. Амбицията на НАСА е още по-далеч, нейният поглед е насочен към Марс.