Космическата сонда Parker счупи рекорд – вече е най-близкият апарат до Слънцето
Наука

Космическата сонда Parker счупи рекорд – вече е най-близкият апарат до Слънцето

Рекордно приближаване до Слънцето направи космическата сонда на НАСА – Parker (Parker Solar Probe). В момента тя е вътре в орбитата на Меркурий, на разстояние около 40 млн. км. от повърхността на Слънцето. Предишният рекорд за най-голямо приближаване до нашата звезда (42.73 млн. км.) принадлежеше на немско-американския космически кораб Helios 2 и е от април 1976 г.

Сондата е изстреляна на 12 август 2018 г., движи се по силно елиптична орбита и само след няколко дни (6 ноември в 03:27 UTC) ще премине за първи път през перихелия си, на разстояние от около 24 млн. км. от повърхността на Слънцето, където ще бъде изложена на екстремно високи температури и радиация. От НАСА се похвалиха, че са изминали само 78 дни от изстрелването и Parker Solar Probe вече е най-близкият космически апарат до Слънцето.

НАСА изстреля първия апарат, направен от човека, който нарочно ще докосне Слънцето

Основната цел на Parker Solar Probe е изследване на слънчевия вятър. Учените се надяват да получат отговор на много въпроси като – защо короната е по-гореща от повърхността и защо има слънчев вятър и кое води до неговото ускоряване?

Ние живеем в атмосферата на Слънцето и докато не обясним какво се случва в близост до него, няма да можем точно да предвидим космическите климатични ефекти, които могат да причинят големи поражения на Земята, поясняват от Планетариум с НАО, гр. Смолян.

За да извърши тези безпрецедентни изследвания, космическият апарат и инструментите ще бъдат защитени от топлината на Слънцето с въглероден щит с дебелина 11.43 см, който ще трябва да издържа на температури почти 1377 градуса по Целзий.

През следващите 7 години от своята мисия сондата Parker ще направи общо 24 приближавания до Слънцето, като най-голямото ще бъде на около 6 млн. км. от повърхността му (2024 г.) и това е почти 7 пъти по-близо от всеки друг космически кораб. По време на това сближаване, ускорена от мощната слънчева гравитация, сондата вероятно ще стане и най-бързо движещия се космически кораб (около 690 000 км/ч спрямо Слънцето).

НАСА изстреля първия апарат, направен от човека, който нарочно ще докосне Слънцето

Parker Solar Probe е наречена на американския астрофизик Юджийн Паркър, който е пионер и създател на теорията, че Слънцето непрекъснато изхвърля частици и енергия – явление известно като „слънчев вятър“. В края на своята мисия сондата ще даде отговор на важни въпроси, но със сигурност ще постави и още много нови.

Вижте видео на успешното изстрелване на Parker Solar Probe:

 

Ето и реакцията на астрофизикът Юджийн Паркър (Eugene Parker), който гледа изстрелването на „неговата“ сонда: