Наука

Космическата сонда Al-Amal на ОАЕ успешно влезе в орбита около Марс (видео)

Космическата сонда Al-Amal на ОАЕ успешно влезе в орбита около Марс (видео)

Преди минути мисията Al-Amal на Обединените арабски емирства (ОАЕ) успешно влезе в орбита около Марс. Историческото постижение за ОАЕ бе „излъчвано на живо“ и премина безупречно спрямо заложените параметри. Апаратът успя в рамките на 27 минути да намали скоростта си от 121 000 км/ч на близо 18 000 км/ч. и да стане изкуствен спътник на Марс в силно елиптична орбита.

Обединените арабски емирства изстреляха успешно първата си мисия до Марс (видео)

Това е първата междупланетна мисия за ОАЕ, чиято задача е да изучава от орбита атмосферата на Марс. Al-Amal в превод означава „Надежда“. Целта й е учените да разберат повече за връзката между метеорологичните условия на Червената планета, слънчевия вятър и защо атмосферата на планетата изтънява.

В рамките на 2 години (земни), което е приблизително 1 обиколка на Марс около Слънцето ще се опита да проследи сезонните изменение на климата на Червената планета. Особено важно е да научи повече за динамиката на праха на Марс.

Обединените арабски емирства изстреляха успешно първата си мисия до Марс (видео)

Сондата е размери приблизително 2 на 3 метра и тежи малко под 1500 килограма. Тя разполага с основна камера за видимия диапазон на електромагнитния спектър. Също така има инфрачервен и ултравиолетов спектрометър.

Космическата сонда Al-Amal бе изстреляна на 20 юли 2020 година. 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!