EnteR Образование

#КосмическаПоща – български ученици ще могат да изпратят картички в Космоса с ракета на Джеф Безос

#КосмическаПоща - български ученици ще могат да изпратят картички в Космоса с ракета на Джеф Безос

България става част от международната програма на филантропа Джеф Безос – #КосмическаПоща. Така всеки български ученик между 15 септември и 23 октомври ще може да напише картичка със свои послания, която ще бъде изпратена в Космоса. Те ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard на компанията Blue Origin. Пощенските картички не само ще полетят при предстоящите изстрелвания на ракетата, но след това ще бъдат изпратени обратно до всеки ученик с пощенски печат „Летял в Космоса”. Това означава, че участниците в кампанията ще се сдобият с автентична пратка от Космоса!

Картичките ще бъдат събирани от „Спийди”, които ще посетят безвъзмездно всяко едно училище, чиито ученици пожелаят да се включат в #КосмическаПоща. Програмата ще има и своя физическа пощенска кутия – специална мини ракета, разположена в детския научен център „Музейко” в София, в която бъдещите изследователи ще могат сами да пуснат своето послание!

България бе поканена да се включи в #КосмическаПоща от сдружението с идеална цел „Клуб за бъдещето“ чрез базирания у нас фонд за рискови инвестиции BrightCap Ventures. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на МОН и Регионално управление по образование София-град в сътрудничество с българската космическа компания Ендуросат, Спийди, Музейко и Фондация „Америка за България”.

„Тази инициатива има потенциала да мотивира следващото поколение млади създатели – тези, които ще разрешават проблемите на човечеството” – сподели Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

„Радваме се, че чрез нашата програма #КосмическаПоща учениците в България ще се доближат до космоса” – казва Йозеф Райнке, директор на „Клуб за бъдещето“. „Колкото по-рано запалим учениците да продължат кариерата си в STEM, толкова повече таланти ще имаме по целия свят” – допълва той.

В рамките на #КосмическаПоща „Клуб за бъдещето“ ще предостави достъп на учениците и техните учители до стандартизираната си учебна програмa, както и редица предизвикателства, които да провокират техните разсъждения и дискусии по темата. Всички материали ще бъдат достъпни на български език на специално създадения за целта микросайт, който предстои да бъде обявен.

#КосмическаПоща - български ученици ще могат да изпратят картички в Космоса с ракета на Джеф Безос

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!