Технологии

Кога е рожденият ден на Google и защо отговорът не е толкова лесен?

Кога е рожденият ден на Google и защо отговорът не е толкова лесен?

Колкото и странно да звучи една от най-големите компании в света може би не знае точната си дата на раждане. Кога е рожденият ден на Google се оказва въпрос с повишена трудност дори и за служителите и шефовете на технологичния гигант. Един от възможните отговори е 4 септември, когато компанията официално попълва документите за основаването си. Но от Google не мислят така. Според тях те са станали на 22 години на 27 септември. Ето кратка история за важните моменти от раждането на компанията.

Лятото на 1995 година Лари Пейдж и Сергей Брин се срещат за първи път. Съдбата ги събира, заради желанието на Лари Пейдж да направи докторантура в Станфорд, а Сергей Брин се оказва второкурсникът, който ще го разведе из университета. След като Пейдж решава да остане в Станфорд, пътищата им се пресичат заради дебатиране по различни студентски казуси.

Януари 1996 година Лари Пейдж започва своята докторантска теза, чиято идея е да се направи търсачка, която да класира резултатите по това, колко пъти са цитирани. Заедно с Брин решават, че идеята е страхотна и от това ще излезе един много добър продукт за все по-бързо разрастващата се World Wide Web.

На 15 септември 1997 година е регистриран домейнът www.google.com.

Август 1998 година Google получава първите си 100 000 долара инвестиция, въпреки че все още не е имало юридическо лице с такова име.

На 4 септември 1998 година компанията официално попълва документите за основаването си. Това колкото и резонно да приемете за дата на раждане няма да познаете. Поне не и според Google. В момента технологичният гигант празнува рождения си ден на 27 септември, като годината на основаване е 1998-а. Това е така от 2002 година, когато за първи път пуска Google Doodle по този повод.

Но и тук има известни разминавания през годините. През 2003-а Google обявява 5-ия си рожден ден на 8 септември. През 2004-а година навършва 6 години на 7 септември. През 2005-а пък решава, че денят е 26 септември.

Все пак точката е сложена през 2006 година, от когато датата 27 септември не се е променяла за отбелязване на рождения ден на компанията. Разбира се, напълно в духа на техногиганта през 2013-а дори обявиха, че не са напълно сигурни за точната дата на рождения си ден.

В крайна сметка този месец Google стана на 22 години на 27 септември.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!