Катедра Астрономия: Най-интересните астрономически явления през юни 2019-а
Наука

Катедра Астрономия: Най-интересните астрономически явления през юни 2019-а

В началото на месеца от Катедра Астрономия към СУ обобщиха кои ще са най-интересните астрономически явления през юни. Тази година Астрономическото лято ще започне на 21 юни в 18:54 ч. – денят на лятното слънцестоене, който е най-дългият в годината и на нашите географски ширини трае 15 часа и 20 минути (за сравнение, най-късият ден в годината – 22 декември трае едва 9 часа и 3 минути). Точката на лятното слънцестоене се намира в съзвездието Бик (Телец), близо до границите му с Близнаци и Орион.

Пълнолунието този месец ще настъпи на 17 юни в 11:31 ч.

Една интересна атракция през последните юнски нощи ще бъде метеорният поток Боотиди, активен от около 23 юни до 2 юли, с максимум за 2019 г. в нощта 27/28 юни около 01 ч. Най-подходящото време за наблюдение ще бъде от началото на същата нощ до изгрева на Луната в 02:51 ч. (за София). Луната ще изгрее с 26% осветен диск – стара, с изтъняващ сърп след фаза последна четвърт.

Активността на потока Боотиди е различна в годините и затова е непредвидима. Метеорите от потока са бавни, червеникави, навлизащи със сравнително ниска скорост в земната атмосфера (18 km/s). Шансът да бъде фотографиран успешно бавен и ярък метеор е добър, затова любителите астрофотографи могат да опитат своя късмет в нощите около датата на максимума.

През юни условията за наблюдение на планетите Юпитер и Сатурн ще се подобряват. Двете ярки планети ще са видими ниско над югоизточния хоризонт след полунощ, още в началото на месеца, като изгревът им ще подранява все повече. Юпитер се намира в най-южната част на съзвездието Змиеносец, а Сатурн – в Стрелец. На 10 юни около 18:30 ч. Юпитер ще бъде в опозиция (в противостояние), което предлага най-добри условия за неговото наблюдение – в часовете около полунощ.

В сиянието на залеза на 18 юни, ниско над северозападния хоризонт – в съзвездието Близнаци, ще могат да се наблюдават Марс и Меркурий в голяма видима близост (в съединение – на 13′ един от друг). Меркурий ще бъде видим над Марс. За по-лесното откриване на двете планети е препоръчително използването на бинокъл и избор на наблюдателно място с нисък хоризонт в посока запад – северозапад.

На 24 юни вечерта Меркурий ще се наблюдава на северозапад в т. нар. максимална елонгация – на 25° източно от Слънцето. След тази дата залезът на планетата ще подранява след слънчевия и наблюдението ѝ ще бъде все по-трудно.

Ако сме далеч от градските светлини във втората половина на безлунните юнски нощи, над югоизточния хоризонт вече добре можем да наблюдаваме най-ярките области от Млечния път – по посока на съзвездията Скорпион, Стрелец и Щит.

Катедра Астрономия: Най-интересните астрономически явления през юни 2019-а

На звездната карта: Марс на.13′ 14″ от Меркурий (в съединение) на 18 юни 2019 вечерта, 1 час след залез слънце (около 22:10 ч. за София) над северозападния хоризонт. Ще се наблюдава трудно. Препоръчва се използването на бинокъл за по-лесно откриване на двете планети във сиянието след залеза.