Наука

Катедра Астрономия ви кани да наблюдавате пасажа на Меркурий в обсерваторията в Борисовата градина

Катедра Астрономия ви кани да наблюдавате пасажа на Меркурий в обсерваторията в Борисовата градина

Искате ли да наблюдавате едно от редките астрономически явления, видими от България? На 11 ноември катедра Астрономия отваря вратите на Астрономическа обсерватория на СУ в Борисовата градина за всички, които искат да наблюдават пасажа на Меркурий пред Слънцето. В понеделник организаторите са подготвили и богата научна програма за малки и големи фенове на астрономията с лектори д-р Милен Цеков и Никола Каравасилев. Освен транзита на Меркурий ще може да видите през телескоп Сатурн и Луната.

Явлението започва малко след 14:30 ч. (за наблюдател от София) и приключва в 20 ч. Пасажът ще може да се наблюдава от София до залеза на Слънцето в 17:08 ч.

Астрономическа обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ в парк „Борисова градина“ ще бъде отворена с вход свободен от 14:00 до 20:00 ч. и следната програма:

Видео предаване на целия пасаж от обсерватории, разположени на запад от България, където явлението ще бъде видимо до края.

При ясно небе са предвидени наблюдения (в различни времеви диапазони съобразно видимостта на обектите от обсерваторията):

  • Наблюдение със Слънчев телескоп на началото на пасажа (до около 15:00 ч.)
  • Наблюдение на планетата Сатурн между 17:30 и 18:00 ч.
  • Наблюдение на Луната от 19:00 до 20:00 ч.

През цялото време възможност за разглеждане на обсерваторията и най-стария телескоп на постоянен фундамент в България

Тематична лекционна програма:

  • 17:00 ч. – Странното магнитно поле на Меркурий – гл. ас. д-р Милен Цеков, катедра „Метеорология и геофизика“
  • 18:00 ч. – Пасажите на Венера и Меркурий – Венцислав Петров, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“
  • 19:00 ч. – Странният Меркурий – Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия