Наука

Как работят векторно-вирусните и базираните на информационна РНК ваксини срещу COVID-19?

Как работят ваксините срещу COVID-19
"Covid-19: факти срещу слухове"

Как работят ваксините срещу COVID-19? В момента в Европейския съюз са одобрени два типа ваксини – векторно-вирусни и базирани на информационна РНК.

И двата вида са еднакво безопасни.

Векторно-вирусна е ваксината на Астра Зенека/Оксфорд. Изпитванията на ефективността ѝ при хора над 65 години не са завършили в пълния си обем, но безопасността ѝ е гарантирана. Векторните ваксини използват като преносител безвреден за човека вирус, в който са закодирани части от новия коронавирус. Когато тялото ни ги разпознае – започва да произвежда антитела. В случая компаниите, които изготвят ваксини срещу COVID-19, използват аденовируси. Предимствата на тези ваксини са, че могат да се транспортират и съхраняват при по-леки условия. Молекулата им е по-стабилна, и вероятността ваксината да загуби качествата си, заради неправилно съхранение или транспортиране, е значително по-малка. Данните сочат, че ефективността на тази ваксина е средно около 76% след втората доза при отстояние между дозите 4 седмици, и 82% при отстояние 12 седмици. На база наличните резултати от клиничните изпитвания от Европейската агенция по лекарствата очакват ваксината да покрие изискванията за ефективност и във високата възрастова група, затова ваксината е разрешена за употреба и при възрастни хора.

Нормално е да има странични реакции, като леко неразположение и вдигане на температура, защото предизвиква реакция на имунната система.

иРНК-базирани са ваксините на Пфайзер и на Модерна. иРНК-ваксините съдържат част от генетичната информация на вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса. Имунната ни система разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма, и реагира чрез създаване на естествена защита (антитела). Това ни предпазва от заразяване с COVID-19.

На този етап имат повече данни за ефективността си при възрастни хора. И двете ваксини показват обща ефективност срещу боледуване от COVID-19 около 95%.

Недостатък е трудното съхранение (особено Пфайзер, която изисква -80°C за продължително съхранение), и риска от увреждане на ваксината при неспазване на изискванията за транспорт и съхранение.

Всички ваксини предпазват почти на 100% от тежки усложнения и смърт от COVID-19. Средната ефективност на различните ваксини срещу разболяване от COVID-19 е различна, и може да се повлияе от редица външни и субективни фактори. Варира между 76 и 95%. Което означава, че в най-лошия случай ваксинирането намалява 4 пъти риска да се разболеете, а ако се разболеете, на практика гарантира, че няма да се наложи интензивно лечение и няма риск да умрете. Поне не от COVID-19.

В България процентът починали от доказани случаи на COVID е около 4%. Във Великобритания отчитат намаляване на смъртността с 30% след като първа доза са получили над 15 млн. души.

Източник: Европейска комисия, Световна здравна организация

Автор: Надежда Цекулова, специално за проект “Covid-19: факти срещу слухове”.

Статията я публикуваме със съгласието на “Covid-19: факти срещу слухове”

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!