Наука

Как летят паяците? [видео]

Почти всички хора на планетата са благодарни на природата, че паяците нямат крила. Но въпреки това понякога и те хващат вятъра, и поемат на път по въздуха. Оказва се, че някои паяци изпускат тънки нишки като коприна и отлитат с лекия бриз, дори има данни, че могат да достигнат височина на „полета“ между 1 и 3 километра и да прелитат над океани. Тази техника на летене се нарича балонинг (ballooning).

Един авиоинженер толкова се вдъхновява от тази тяхна способност, че решава да направи докторантура в Technical University of Berlin.

Монсунг Чо разказва пред The New York Times, как за първи път е попаднал на този пленителен феномен в Дания през есента преди 5 години. Оказало се, че полетът на паяците е добре известен на учените, но физичните закони, които го осъществят не са детайлно изучени. За това Чо решава да направи наблюдения какво държи паяците във въздуха.

Монсунг Чо проседява и заснема паяци на име Crab spiders  от семейство Thomisidae. Той прави наблюденията както в природата така и на закрито.

Въпреки, че летенето им се нарича балонинг, паяците не използват балони. Летателните им умения са възможни благодарение на нишки паяжина като от коприна, с дължина от около 2 метра, които те произвеждат от коремите си и се оставят да ги отнесат заедно с вятъра. Тези нишки обаче са невероятно тънки. От 100 до няколко стотин нанометра широчина, като за сравнение човешкият косъм е между 80 000 и 100 000 нанометра в диаметър.

Това е и чудото на природата – тези нишки се залепват за въздуха, като коса в леплива течност и така паяците се борят с гравитацията. След това оставят бризът на вятъра да си свърши транспортната дейност. Но Чо и неговият екип разбират, че паяците първо проверяват посоката и силата на вятъра. С вдигане на единия от краката си преди полет, те разбират каква е скоростта на вятъра. Оказва се, че паяците имат предпочитания – най-много харесват лек бриз от 11 км/ч.

Етикети: