Наука

Историческо видео – НАСА показа запис от кацането на роувъра Perseverance на Марс (видео)

Историческо видео - НАСА показа запис от кацането на роувъра Perseverance на Марс

Тази вечер НАСА за първи път в историята показа видео от самото кацане на апарат на чужда планета. На кадрите, направени от 4 камери, се вижда как роувърът Perseverance пристига успешно на Марс. С помощта на науката и технологиите, виждаме запис – вдъхновение за следващите поколения учени, които сега ходят на училище.

Историческото видео бе представено на специална конференция на НАСА в 21:00 ч. българско време.

Над 3-минутният запис показва финалните мигове преди роувърът Perseverance да докосне повърхността на Марс, веднага след навлизането му в атмосферата. Това беше най-трудното кацане, осъществявано на Червената планета, защото апаратът автоматично се ориентираше къде точно трябва да кацне.

Ето къде се намираха четирите камери, благодарения на които успяхме да видим този запис:

Неминуемо новите технологии позволяват и на учени, и на феновете на знанието да се пренесат все по-близко до правенето на науката на чужда планета. НАСА добре знае как да привлече внимание и, че това е най-добрият начин да се вдъхновяват бъдещи учени, които някой ден ще стъпят на Червената планета.

За всички фенове на знанието има още една добра новина – на сайта на агенцията вече се появи и секцията, където може да видите всички изпратени необработени снимки, направени от роувъра Perseverance. На този адрес https://mars.nasa.gov/mars2020/multimedia/raw-images/ всеки ден се качват последните сурови кадри пратени от Червената планета.