Наука

Исторически успех! SpaceX изстреля астронавти в Космоса с ракетата Falcon 9 (видео)

Исторически успех! SpaceX изстреля астронавти с космическия кораб Crew Dragon (видео)

Днес, 30 май, в 22:22 ч. българско време SpaceX влезе в историята като първата частна компания, извела астронавти на НАСА в Космоса. Това отваря нова страница в космическите пилотирани мисии за човечеството. На борда на космическия кораб Crew Dragon са астронавтите Робърт Бенкин и Дъглас Хърли, които бяха изведени в Космоса с ракетата Falcon 9, на път за Международната космическа станция. Вижте видео от успешното изстрелване, което бе наблюдавано на живо в онлайн платформите от над 12 милиона души от целия свят.

Въпреки отлагането с два дни изстрелването премина успешно по план. Ракетата носител Falcon 9 успешно изведе космическия кораб и се завърна здрава на Земята за следващо използване. По план астронавтите ще достигнат МКС на 31 май (неделя) в 17:29 ч. българско време.

Към този момент все още не може да се каже колко ще продължи мисията на двамата астронавти. НАСА и SpaceX не са обявили точна дата за завръщането на Crew Dragon и двамата астронавти на Земята, но се знае, че мисията им ще продължи поне един месец, а може да се удължи и до четири месеца.

При успех на цялата мисия ще означава, че ракетата Falcon 9 и капсулата Crew Dragon ще бъдат лицензирани за оперативни пилотирани мисии, първата от които ще се състои по-късно тази година. Crew Dragon е космически кораб, предназначен да лети с астронавти за полети в ниска околоземна орбита и да превозва екипажи за НАСА до МКС.

От вестник „Телескоп“ припомнят, че точната продължителност на мисията ще зависи от няколко фактора.

Най-напред, продължителността ще зависи от представянето на Crew Dragon с двамата астронавти на борда. Освен това, ще зависи и от следващата мисия с кораб Crew Dragon, която е планирано да стартира по-късно тази година, но вече има определена дата, 30 август, която разбира се, също е под условие, в зависимост от представянето на Demo-2.

Едно нещо е сигурно, Crew Dragon има максимален срок от 119 дни, в които може да престои в Космоса, поради това, че слънчевите му панели са разчетени за работа толкова време. Така че, крайната дата за завръщане на Земята може да съвпадне с началото на есента.

Подобно на безпилотния вариант, Crew Dragon е снабден с топлинен щит и парашутна система за кацането му на Земята. В деня за разкачване двама астронавти ще отдалечат кораба от космическата станция и ще навлязат в така наречена „безопасна зона“ в близост до станцията. Завръщането на Земята ще стане на следващия ден. Преди да навлезе в атмосферата космическият ще се отдели от сервизния модул (който съдържа слънчевите панели и някои други системи) и ще позиционира топлинния щит надолу за потапяне в нея.

Голяма част от скоростта (при навлизането в горните слоеве на атмосферата тя ще е над 7 km/s, или над 25 000 km/h) ще бъде „убита“ от триенето на топлинния щит с все по-уплатяващата се атмосфера с доближаването на повърхността. На десетина километра над повърхността ще се разгърнат четирите парашута, с което допълнително да се забави спускането. Космическата капсула ще се приводни източно от крайбрежието на Флорида, където един кораб ще има готовност да прибере двамата астронавти от спускаемата капсула на Crew Dragon.

Макар и да е предназначен за превоз на астронавти до и от МКС, космическият кораб Crew Dragon няма да бъде такси само за един клиент. SpaceX ще вози астронавти не само за НАСА или нейните партньори. Компанията на Илън Мъск има сключени договори за летене в орбита на космически туристи и да превозва пътници до космическата станция и за една друга компания.

През 2016 НАСА избра SpaceX като една от двете компании (другата е Boeing), които да създадат космически кораб и да превозват с него астронавти до космическата станция. Crew Dragon е нова пилотирана версия на космическия кораб Cargo Dragon на SpaceX, с който компанията на Илън Мъск извършва товарни мисии за американската космическа агенция до станцията от 2012.

При редовните полети Crew Dragon ще превозва по четирима астронавти, но капсулата може да побере до седем души. Извежда се с ракета Falcon 9.

И двата космически кораба, товарният и пилотираният, са за многократно ползване, както и първата степен на Falcon 9, като до сега много ракети са летели и кацали на земята или на плаваща платформа в океана. Също някои капсули на Cargo Dragon са ползвани неколкократно. SpaceX ще се стреми да направи същото и с Crew Dragon.

За разлика от товарния кораб, Crew Dragon има система за автоматично прекратяване на полета и аварийно отделяне от ракетата, направени за гарантиране живота на екипажа в случай на възникнали проблеми по време на излитането към орбита, която система бе успешно тествана в началото на тази година.

Сервизният модул на Crew Dragon има няколко лъскави перки, както и слънчеви панели, монтирани директно върху неговия корпус, а не както е при товарния вариант, при който има разгъващи се слънчеви панели.

Екипажът на мисията Demo-2 се състои от двама астронавти-ветерани от NASA, споменатите по горе Боб Бенкин и Дъг Хърли, летели в космоса по няколко пъти в някои от последните мисии на космическите совалки.

Бенкин, 49 годишен, е летял в две мисии на NASA с космически совалки през 2008 и 2010, при изграждането на МКС.

53 годишният Хърли също има две мисии до МКС с космически совалки през 2009 и 2011, като втората мисия, означена като STS-135, е последната мисия по програмата Space Shuttle.

Любопитен факт е, че и двамата астронавти са женени за свои колежки от групата астронавти, летели с космическите совалки – съпругата на Бенкин, Меган МакАртър, бе част от екипа на мисията STS-125, която бе последната сервизна мисия до космическия телескоп Hubble през 2009, а съпругата на Хърли, Карън Найберг, е летяла със совалката Discovery през 2008 до изграждащата се тогава МКС, а също и с руския Союз ТМА-09М, като член на експедиция 36/37 на МКС и има 180 дни в космоса.

На Crew Dragon ще отнеме 19 часа за да достигне МКС. Дванадесет минути след старта, космическият кораб ще достигне т.нар. първоначална орбита. Малко преди това първата степен на ракетата Falcon 9,  вече е кацнала върху плаваща платформа в Атлантика за да бъде използвана отново. Около 12 и повече часа Crew Dragon ще догонва космическата станция, издигайки постепенно своята орбита, докато достигне 400 километра над Земята.

Ако всичко върви по план, Crew Dragon ще се прикачи към МКС на 31 май в 17:29 българско време.

Макар че, Crew Dragon е проектиран да се скачва автоматично с МКС, при този тестов полет скачването ще стане в ръчен режим, с цел тестване на летателната система на новия космически кораб.