Наука

Исторически успех! Хеликоптерът Ingenuity полетя на Марс (снимки и видео)

Ingenuity

Днес, 19 април 2021 г., бе постигнат нов успех в историята на космическите изследвания! За първи път хеликоптер полетя на друга планета. Ingenuity успешно изпълни тестовия полет и се издигна в атмосферата на Марс на 3 метра над повърхността . Вижте снимки и видео от успеха, който ще даде нов тласък при изучаването на Червената планета.

В изключително тънката атмосфера на Марс Ingenuity завъртя перките си и изпълни тестовото изпитание. След като няколко пъти полетът беше отлаган заради софтуерни обновявания днес станахме свидетели на историческия успех. Марсианският хеликоптер се издигна на на 3 метра и прекара във въздуха двайсетина секунди преди успешно да се приземи… цял. Той направи серия от снимки, които ще бъдат публикувани през деня.

Тези кадри са уловени от камерата на марсохода Perseverance:

А това е сянката, която хеликоптерът хвърля върху повърхността на Марс по време на полета. Ingenuity е оборудван с няколко камери, които са изпратили снимки от полета.

Хеликоптерът достигна Марс с мисията на марсохода Perseverance. Те кацнаха на Червената планета на 18 февруари.

Ingenuity, който прилича на дрон заради размерите си, изпълнява две изключително важни задачи. Първо показа, че на Марс може да се лети въпреки разредената атмосфера. И второ – да изследва повърхността на планетата със скорост, която досега никой марсоход не може да развие.

Хеликоптерът разполага със слънчеви панели, за да зарежда батериите си. Но ще има и загряващ модул, който ще го държи топъл по време на студените марсиански нощи. Ingenuity тежи под 2 кг., а кутията, в която се намират най-важните уреди за управление и компютърът му е голяма само 20 на 16 на 14 сантиметра.

На Земята най-високата точка на летене на хеликоптер е малко над 12 000 метра. Но заради разликата в атмосферата с тази на Марс, когато Ingenuity кацне на Червената планета, той автоматично ще се намира в разредена среда, която отговаря на 30 000 метра земна височина. За тази цел неговите създатели са го направили от възможно най-леки материали, които все пак да издържат на тежките условия.

След днешния успех пред екипа предстои още много работи и много допълнителни експериментални полети с постепенно по-далечно разстояние и по-голяма надморска височина.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!