Наука Технологии

Институтът GATE към СУ организира голяма международна конференция за първото пространство от данни за градска среда

Институтът GATE към СУ организира голяма международна конференция за първото пространство от данни за градска среда

Институтът GATE (Големи данни в полза на интелигентно общество) към Софийския университет и Международната асоциация на пространствата от данни организират конференцията Data Spaces Discovery Day, която ще даде официален старт на първото пространство от данни за градска среда у нас — Urban Data Space. Чрез богата програма с участието на десетки европейски технологични лидери, събитието ще представи какво е пространство от данни, какви са възможностите за участие в него, какви са ползите от довереното споделяне на данни, както и кои са първите членове на българското Urban Data Space — държавни институти, корпорации, технологични фирми, общини, неправителствени организации и стартъпи. Конференцията ще се проведе на 9 ноември в галерия VIVACOM Art Hall Оборище 5 в София.

В събитието ще вземат участие водещи експерти от Европа, които ще представят различни успешни примери и бизнес приложения на суверенното споделяне на данни. Сред тях са пространствата от данни за енергийна ефективност и въглероден отпечатък в Хелзинки, за умно градско осветление в Барселона, както и примери от други европейски градове. Представените примери ще покажат как пространствата от данни намират практическо приложение и спомагат за решаване на различни предизвикателства в градовете, като оптимизиране на ресурсите и услугите в града, умна градска мобилност, използване на енергия и други. В две панелни сесии български и международни експерти ще обсъдят социалните и бизнес ползи от пространствата от данни. Събитието ще постави фокус върху бъдещето на суверенния обмен на данни в Европа и ще разгледа как чрез обмена и използването на данни могат да бъдат решени предизвикателствата пред градовете на бъдещето.

“Българския Urban Data Space ще има ключова роля за развитието на българската икономика, базирана на данни.” разказва проф. д-р Силвия Илиева, директор на Института GATE за новата инициатива. “Целим да създадем общност от съмишленици – учени, технологични експерти, юристи, икономисти, социолози и предприемачи, която да стимулира взаимодействието между наука, бизнес, правителство и общество, за използване на пространствата от данни за развитие на иновативни продукти, решения и услуги.”, добавя още тя.

По време на събитието участниците могат да разгледат и специална интерактивна Data Space Discovery зона с демонстрации на пространства за данни от европейската мрежа на Международната асоциация на пространствата от данни. Така българските участници ще могат да се срещнат лично с вдъхновяващи лидери от Европа и да се включат в професионалните дискусии. Участието в конференцията е безплатно, но местата са ограничени с предварителна регистрация тук: https://data-spaces-discovery-day-sofia.eventbrite.de