Името ви може да докосне Слънцето благодарение на НАСА
Наука

Името ви може да докосне Слънцето благодарение на НАСА

След 106 дни НАСА ще изстреля първата си космическа сонда до атмосферата на Слънцето. Мисията на Parker Solar Probe (PSP) ще направи революция в разбиранията ни за нашата звезда. Сондата ще събира данни за слънчевата активност и ще направи възможно да подобрим уменията си да предвиждаме главните космически процеси, които могат да засегнат планетата ни. За да привлече обществено внимание към тази историческа мисия НАСА ще позволи на всеки желаещ да изпрати името си до Слънцето… буквално.

Името ви може да докосне Слънцето благодарение на НАСА

Космическата агенция събира имената на ентусиастите до 27 април на този адрес. След тази дата те ще бъдат прехвърлени на специална карта, която ще бъде поставена във Parker Solar Probe. Така буквално вашето име ще се изправи пред брутални топлинни и радиационни условия, и ще надникне в атмосферата на Слънцето. Това невероятно пътуване ще осигури на човечеството най-близкия поглед отблизо на нашата звезда. За да засили интереса сред любителите на фантастиката НАСА използва самият капитан Джеймс Тиберий Кърк от Стар Трек. Който в истинския живот е актьорът Уилям Шатнър. Той стана рекламно лице на инициативата за изпращане на имената до Слънцето.

Мисията е насочена към разгадаване на тайните, които крие короната на Слънцето. Основните цели са да се проследи потокът от енергия и да се проучи какво ускорява слънчевия вятър. Parker Solar Probe ще използва 7 пъти близки прелитания около Венера в рамките на 7 години,  за да свие орбитата си около Слънцето. Най-близкото прелитане около звездата ще бъде на 5,9 млн. километра.

Името ви може да докосне Слънцето благодарение на НАСА

Това ще бъде истинска изследователска мисия. За първи път ще се проследят слънчевите ветрове как от дозвукова ускоряват до свръхзвукова скорост. PSP ще прелети през мястото където се раждат слънчевите частици с най-много енергия. А най-интересното е, че това ще е мисия, която ще породи още куп други въпроси, за които до сега дори не сме подозирали, че съществуват.

Цялото изследователско приключение на сондата ще е възможно само ако успее да оцелее на невероятната температура. Parker Solar Probe ще стои на „сянка“ зад дебел 11,5 сантиметра карбонов щит, който ще трябва да издържа на температури над 1300 градуса по Целзий. Това ще позволи 24 преминавания в близост до Слънцето.