EnteR

Илън Мъск покани внука на Сергей Корольов на обиколка в SpaceX

Илън Мъск покани внука на Сергей Корольов на обиколка в SpaceX

Илън Мъск покани семейството на Андрей Корольов, който е внук на Сергей Корольов, да посетят базата на SpaceX в САЩ и дори да присъстват на изстрелване на ракетата Falcon 9. Американският бизнесмен и визионер написа на 10 юли в Туитър, че е разговарял със семейството на „бащата“ на съветската космонавтика, който за Мъск е бил „един от най-добрите“. На следващия ден Андрей Корольов обясни, че е писал на Мъск малко след успешното изстрелване на космическия кораб Crew Dragon в края на май, съобщи „Радио Свободна Европа“.

Разговорът между Илън Мъск и Андрей Корольов е продължил около 20 минути и е проведен с видеоконферентна връзка. Те са се разбрали да посетят базата и да направят обиколка на SpaceX. Като това ще се случи при някои от следващите изстрелвания на ракетата Falcon 9, която Корольов да наблюдава от първия ред. Всичко това ще стане възможно след като ситуацията с кризата около коронавируса премине.

В края на май Андрей Корольов е дал интервю за руски медии, където хвали постиженията на Илън Мъск за успешното изстрелване на астронавти към МКС. Като добавя, че „Русия също трябва да позволи на частните аерокосмически компании да участват във всички аспекти на индустрията и да не оставят всичко под контрола на Роскосмос“.

Илън Мъск покани внука на Сергей Корольов на обиколка в SpaceX

Сергей Корольов е съветски учен и конструктор, който е дал огромен тласък за успешното прохождане на космонавтиката. В края на 1940-те и началото на 1950-те години Корольов работи по междуконтиненталните балистични ракети от Р-1 до Р-7. А на 4 октомври 1957 година е изстрелян първият в света изкуствен спътник „Спътник-1“, който е изведен в орбита от ракета-носител Р-7. Внукът му Андрей Корольов е професор и лекар, занимаващ се със спортни травми.