Технологии

Измамници пращат фалшиви имейли от името на Министерството на здравеопазването за безплатни маски и оборудване

Измамници пращат фалшиви имейли от името на Министерството на здравеопазването за безплатни маски и оборудване

Днес от Министерството на здравеопазването предупредиха, че има много сигнали за имейл с фалшиво съдържание, който граждани и организации получават от името на здравното ведомство. От министерството обясниха, че съдържанието му е невярно. В него се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове, а към имейла е прикачен файл, който НЕ трябва да се отваря!

Манипулативната информация, която се изпраща от подател „[email protected]”, гласи:

„Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим безплатно маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр“.

Министерството на здравеопазването на Република България информира всички български граждани, получили въпросния имейл, че съдържанието му е невярно и по никакъв начин не може да бъде обвързано с МЗ.

Впечатление прави, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове, към имейла е прикачен файл със съмнително съдържание, който препоръчваме да не се отваря.

За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на Р България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър.

Министерството на здравеопазването остро осъжда подобен род спекулации и призовава всички български граждани да бъдат критични и да проверяват източниците на всяка информация, свързана с COVID-19.

За фалшивия имейл, разпространен днес от името на Министерството на здравеопазването, вече е уведомена Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, се посочва още в съобщението на МЗ.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!