EnteR

Излезе четвъртият брой на безплатното електронно списание „Географ“ (линк)

електронно списание „Географ“

Нашите приятели от Географ БГ днес публикуваха четвъртия брой на безплатното електронно списание „Географ“. Редакторите са едни от най-добрите преподаватели и учени по география в България. В новия брой ще намерите освен актуални новини и много прекрасни статии, които ще ви пренесат в света на географията, историята и културата на Земята.

Редколегията на списанието е в състав: проф. д-р Румен Пенин – главен редактор, проф. д-р Милен Пенерлиев, доц. д-р Григорий Исаченко, доц. д-р Мариан Върбанов, доц. д-р Георги Бърдаров, доц. д-р Галин Петров, гл. ас. д-р Димитър Желев, гл. ас. д-р Евгения Сарафова, Радка Цингова, Валентина Стоянова, Николета Деспова, и Елеонора Николова.

Ето какво ще откриете като теми в броя:

В рубриката „Географска наука“ е отделено внимание на някои аспекти на географското познание – състоянието на мрежата от защитени територии в България, визуалната комуникация и визуалните алегории в картографията, необходимостта от природа, топонимията на викингските завоевания в Англия.

В рубриката „Географско образование“ научаваме за климатичните промени – необходима „гореща“ тема от географското образование в българските училища. Запознаваме се с работата на преподавателите, спечелили първото място в Националния конкурс за учители по география и икономика за 2018 и 2019 г. Откриваме Izzi Science for Kids – една сбъдната мечта за българско начално училище с фокус върху природните науки. Научаваме за практиката „Escape school“, която развива речевите и комуникационните умения на учениците чрез забавление.

„По света и у нас“ ни отвежда в света на географията, историята и културата на Южна Корея, из просторите на Хавайските острови, в емблематичния за световната екология Чернобил, и ни приобщава към правните и човешките аспекти на един сериозен и актуален проблем – голям областен град, лишен от вода.

В „Географски събития и новини“ ще се пренесем в атмосферата на петото издание на Българския географски фестивал, проведен в Стара Загора, ще научим как е протекла Европейската нощ на учените в Бургас, ще бъдем съпричастни на географското сватбено тържество на младо семейство, ще „опитаме“ от райските ябълки на празника в с. Хрищени и ще научим за предстоящата премиера на филм, разказващ чрез танц красотата на България.

В рубриката „Занимателна и забавна география“ ще научим интересни факти от историята на пощенските услуги в различни части на света. Ще се „отворят вратите“ на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Може да прочетете целия брой безплатно тук:

https://geograf.bg/sites/default/files/emagazine/emagazine2020.pdf