Наука Образование

Излезе безплатната книга „Гид на любителя астроном“ за 2021 година (линк за изтегляне)

Излезе безплатната книга „Гид на любителя астроном“ за 2021 година (линк за изтегляне)

Добра новина за всички фенове на астрономията. Излезе безплатната книга „Гид на любителя астроном“ за 2021 година на астрофизика Пенчо Маркишки и катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ. От нея ще научите за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления и най-вече условията за тяхното наблюдение от България. С „Гид на любителя астроном“ 2021 г. всеки любител ще може, не само да се подготви за астрономическите събития, но и да се запознае с тънкостите на любителската астрономия чрез обширни научно-популярни статии. (Линк за сваляне в PDF формат).

Безплатната книга „Гид на любителя астроном“ се издава за трета поредна година. Тя съдържа и няколко авторски статии на различни теми от астрономията и астрономическата техника. Целта е тази информация да бъде полезна за широк кръг читатели, проявяващи интерес към астрономията при планирането на техните наблюдения.

Автор на книгата е Пенчо Маркишки, познат с постиженията си в оптиката, астрономията и астрофотографията. Същият е автор на множество статии в редица национални и чужди научнопопулярни издания. Пенчо Маркишки работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и в катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Изданието е отпечатано от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на договор Д01-383/18.12.2020 г. с МОН за проект „Регионален астрономически център за изследвания и образование (РАЦИО)“, част от Национална пътна карта за научна инфраструктура (2017-2023 г.).

Книгата „Гид на любителя астроном 2021“ е достъпна напълно безплатно ТУК!

Излезе безплатната книга „Гид на любителя астроном“ за 2021 година (линк за изтегляне)

Лимитираният тираж на печатното издание ще бъде разпространено сред студенти и ученици в рамките на школи и кръжоци по астрономия, както и в библиотеки.