Наука Образование Олимпийци

Избраха младежите, които ще представят България на световните научни панаири – ISEF и Expo Sciences през 2023 година

Избраха младежите, които ще представят България на световните научни панаири – ISEF и Expo Sciences през 2023 година
©MediaBricks.bg

На 21 януари се проведе на годишното издание на „Панаир на науката и иновациите“ – Innofair 2023, където бяха избрани българските участници за два от най-престижните световни научни панаира – Regeneron ISEF и Expo Sciences Luxembourg. Младежите се състезаваха със своите проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката. След оспорвана надпревара журито излъчи 5 млади учени да участват на Regeneron ISEF и един на Expo Sciences Luxembourg. Също така имаше и допълнителни награди за най-добрите разработки, осигурени от партньорите на Innofair 2023.

Конкурсът се организира от Института по математика и информатика, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и в партньорство с Клуб Млади Таланти, и е част от инициативите, организирани в рамките на Програма „Образование с наука 2“.

Журито в състав доц. д-р. Димитър Младенов, доц. д-р. Христо Костадинов, д-р. Жеко Найчов, доц. д-р. Юлиан Цанков, доц. д-р. Десислава Абаджиева и д-р. Георги Шарков присъди следните награди:

Голяма награда и участие в Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF):

  • Илияс Номан, 12кл., СМГ, с проект “Spectral conditions for spherical two-distance sets”
  • Радостин Чолаков, 11кл., МГ “Акад. Кирил Попов”, с проект “RSTOD: Applying Auxiliary Learning Techniques for More Efficient and Controllable Task-Oriented Conversational Agents”
  • Делян Бойчев, 11кл., ПМГ “Васил Друмев”, с проект “Increasing Computer Vision Models Interpretability”
  • Стефан Гайдаров, 10кл., МГ “Акад. Кирил Попов”, с проект “The shape of polynomial map x → P (x) mod p”
  • Никола Гюлев, 10кл., МГ “Акад. Кирил Попов”, с проект “Доказателство на хипотеза на Думит-Гранвил-Кисилевски “

Участие в Expo Science Luxembourg се присъжда на Демира Недева, 10кл., МГ “Акад. Кирил Попов”, с проект “Фиксирани системи на Shapley-Shubik и Banzhaf индексите с един или двама президенти”

Награда на National Geographic се присъжда на Мохаммад- Мурад Рашад Халвани, 12кл., ЦПЛР- Обединен детски комплекс, Силистра, с проект “Сравняване на качеството на водата и седиментите в силистренския сектор на река Дунав”

Награда на Yale Engineering Society се присъжда на:

  • Деян Хаджи-Манич, 11кл., МГ “Д-р Петър Берон”, с проект “Използване на k-Свързаност в Научаване на Представяния на Графи”
  • Ясен Хорозов и Михаела Цветкова, 11кл., Американски Колеж, с проект “EyeType”

Награда на Ricoh се присъжда на Стоян Ганчев 10кл., МГ “Акад. Кирил Попов”, с проект “Откриване и анализ на симптомите на грип с хардуер за обратна връзка в реално време”

Награда на ESI-CEE се присъжда на:

  • Деян Хаджи-Манич, 11кл., МГ “Д-р Петър Берон”, с проект “Използване на k-Свързаност в Научаване на Представяния на Графи”
  • Любомир Ненов, 11кл., 9 Френска Езикова Гимназия, с проект “NAGA – Dynamic Proactive Secret Sharing for Confidential Byzantine Fault-Tolerant Services using Multi-party Computation”

Награда на УчИМИ и участие в секцията на УчИМИ в пролетната конференция на СМБ се присъжда на Симеон Петков, 8 кл., ЧПГДН “СофтУни Светлина”, с проект “SEPience”