Олимпийци

Избраха българските ученици, които отиват в MIT на Международната лятна изследователска програма

Избраха българските ученици, които отиват в MIT на Международната лятна изследователска програма

След много оспорвана надпревара станаха известни имената на двамата български ученици, които ще участват в Международната лятна изследователска програма (Research Science Institute – RSI) в Масачузетския технологичен институт (MIT). Това са Димитър Чакъров (МГ “Акад. Кирил Попов”, Пловдив) и Антоан Георгиев (ПМПГ “Св. Климент Охридски”, Монтана). Техни подгласници и резерви са Димо Чанев (СМГ) и Стефан Хаджистойков (СМГ).

Избраха българските ученици, които отиват в MIT на Международната лятна изследователска програма

Днес в Института по математика и информатика при БАН се проведе финалното интервю на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) за определяне на двамата български гимназисти. Те ще станат част от 80 изявени ученици от цял свят, които ще се съберат Масачузетския технологичен институт. Там ще имат възможност да преживеят целия изследователски цикъл, ще работят с изтъкнати преподаватели и ще имат петседмичен стаж.

За участие в надпреварата за престижната изследователска школа тази година бяха поканени 16 ученици, представили се отлично със своите проекти в Ученическата конференция на УчИМИ, която се проведе в Пазарджик от 11 до 13 януари. Днес на интервю се явиха 13 от тях, които представиха своята работа пред журито:

 • Анна Росенова Михалкова – 10. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
 • Антоан Бисер Георгиев – 11. клас, ПМПГ „Св. Климент Охридски“, Монтана
 • Виктор Стилиянов Колев – 10. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
 • Владимир Войков Стоянов – 11. клас, 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, София
 • Дейвид Йорданов Каменов – 11. клас, ПМПГ „Св. Климент Охридски“, Монтана
 • Димитър Атанасов Чакъров – 11. клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив
 • Димо Димов Чанев – 11. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
 • Иван Венциславов Георгиев – 10. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
 • Йордан Цветков Цветков – 11. клас, МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив
 • Калоян Тодоров Фачиков – 10. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
 • Никола Мартинов Стайков – 10. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
 • Стефан Мартинов Хаджистойков – 10. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
 • Цветелин Костадинов Цецков – 11. клас, ПМПГ „Св. Климент Охридски“, Монтана

Избраха българските ученици, които отиват в MIT на Международната лятна изследователска програма

Всеки от участниците има на разположение по 15 минути – 10 за въпросите на журито и 5 за да представи специалния си талант. От кандидатите се изисква да умеят да дискутират не само по теми, близки до темата на проектите им, но и по най-разнообразни и неочаквани и за самите тях такива. Всеки участник трябва да представи пред журито свое хоби или талант, като често представители на самото жури биват въвлечени в демонстрирането им пред останалите.

Журито е в състав: доц. Евгения Сендова (председател), чл.-кор. Николай Николов, председател на СМБ, проф. Емил Колев (ръководител на УчИМИ), Емил Келеведжиев (заместник-ръководител на УчИМИ), проф. Нели Манева, доц. д-р Златогор Минчев, доц. д-р Станислав Харизанов (участник в RSI 2000), Константин Делчев от Клуб „Млади таланти“. По традиция в интервюто участват и миналогодишни победители и участници в лятната школа на RSI – гост на журито тази година е Чавдар Лалов от МГ „Гео Милев“, Плевен.

Какво е RSI – Research Science Institute?

Всяко лято 80 изявени ученици от цял свят се събират в Масачузетския технологичен институт (MIT) за да участват в Международната лятна изследователска програма за ученици (Research Science Institute – RSI). Участниците имат възможност да преживеят целия изследователски цикъл от началото до края. Те четат най-актуалната литература в своята област, изготвят и изпълняват подробен изследователски план и предоставят устни и писмени доклади в стил конференция за своите открития.

Обучаващите се в RSI участват първо в седмица на интензивни STEM-класове, където с тях работят изтъкнати преподаватели. „Сърцето“ на RSI е петседмичният изследователски стаж, където учениците изготвят своите индивидуални проекти под ръководството на ментори, които са опитни учени и изследователи. По време на последната седмица на RSI учениците подготвят писмени и устни презентации на своите изследователски проекти.

Всяка държава, която изпраща свои участници в най-престижното световно лятно училище, има свои правила и процедури, по които ги определя. Ученическият институт по математика и информатика провежда интервюто за определянето на българските участници в RSI от 2001 година насам.