Избраха българските ученици, които отиват в MIT на Международната лятна изследователска програма 2020
Олимпийци

Избраха българските ученици, които отиват в MIT на Международната лятна изследователска програма 2020

На 10 февруари се проведе финалното интервю за избор на двамата български ученици, които ще участват в Международната лятна изследователска програма (Research Science Institute – RSI) в Масачузетския технологичен институт (MIT). Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) определи, че за 2020 година това са Виктор Колев и Никола Стайков от СМГ. Техни подгласници и резерви, които могат да участват на други ученически състезания и форуми са Иван Златанов от НТБГ и Христо Тодоров от ПМГ Кюстендил.

На финалното интервю се явиха 13 ученици от цяла България. Журито бе съставено от учени от Института по математика и информатика на БАН и бивши участници в RSI и в Лятната изследователска школа (Summer Research School of HSSI) на УчИМИ. Пред тях участниците трябваше да разкажат за своите научни постижения и да покажат хоби или талант.

Всеки от участниците има на разположение по 15 минути – 10 за въпросите на журито и 5 за да представи хоби или талант. От кандидатите се изисква да умеят да дискутират не само по теми, близки до темата на проектите им, но и по най-разнообразни и неочаквани и за самите тях такива. Всеки участник трябва да представи пред журито свое хоби или талант, като често представители на самото жури биват въвлечени в демонстрирането им пред останалите.

Какво е RSI – Research Science Institute?

Всяко лято 80 изявени ученици от цял свят се събират в Масачузетския технологичен институт (MIT) за да участват в Международната лятна изследователска програма за ученици (Research Science Institute – RSI). Участниците имат възможност да преживеят целия изследователски цикъл от началото до края. Те четат най-актуалната литература в своята област, изготвят и изпълняват подробен изследователски план и предоставят устни и писмени доклади в стил конференция за своите открития.

Обучаващите се в RSI участват първо в седмица на интензивни STEM-класове, където с тях работят изтъкнати преподаватели. „Сърцето“ на RSI е петседмичният изследователски стаж, където учениците изготвят своите индивидуални проекти под ръководството на ментори, които са опитни учени и изследователи. По време на последната седмица на RSI учениците подготвят писмени и устни презентации на своите изследователски проекти.

Всяка държава, която изпраща свои участници в най-престижното световно лятно училище, има свои правила и процедури, по които ги определя. Ученическият институт по математика и информатика провежда интервюто за определянето на българските участници в RSI от 2001 година насам.

Участието на българските ученици в международната школа RSI е възможно благодарение на учредителите на Ученическия институт по математика и информатика (СМБ, Фондация „Еврика“, МФ „Св. св. Кирил и Методий“, ИМИ-БАН, Американска фондация за България).

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!