Наука

Избират с конкурс най-добрите ученически въпроси от България към астронавтите от МКС

На 26 юли България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция

„Ало, Космос! Говори България!“ До всички ученици от 6 до 19 години от България – не пропускайте възможността да зададете въпрос към астронавтите от Международната космическа станция. Чрез конкурс ще бъдат избрани най-добрите въпроси, които ще бъдат изпратени до МКС от България. Срокът за участие е удължен до 6 юли и може да участвате по два начина. Първият е да направите сами видео вкъщи, а вторият е да посетите София Тех Парк, където с помощта на професионален екип да запише вашия въпрос. Победителите в конкурса ще получат отговор на своето питане на 26 юли, когато на живо България ще осъществи връзка с астронавтите от Международната космическа станция.

Събитието „Ало, Космос! Говори България!“ ще се проведе на 26 юли. Тогава освен цял ден, пълен с много наука и Космос, България ще направи жива връзка с МКС. Астронавтите ще отговорят на въпросите, зададени от България, които освен на национално ниво ще минат и подбор от служителите на НАСА. Затова не пропускайте да участвате в това космическо приключение.

Важно е да знаете, че има правила за задаването на въпросите, за продължителността на видеото и за начинът, по който то трябва да бъде заснето. Моля запознайте се с пълните правила на сайта на събитието – http://www.hello-space.eu/. За по-голямо удобство организаторите са направили студия на територията на София Тех Парк, където може да запишете своя въпрос към астронавтите. Препоръчително е да запазите конкретен час за вашето посещение като се свържете с +359 889 959 544 (Петър Бозаков – експерт „Проекти и програми“, Атлантически клуб в България).

Събитието се организира от Посолство на САЩ в България, Атлантическият Клуб в България, София Тех Парк, ТехноМеджикЛенд, Американският Колеж в София, Атлантическия Клъстер STEM & Space Downlink, Физическият факултет на СУ, както и още от 30 признати български НПО и учреждения, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания. В чест на своя 30-ти юбилей, Атлантическият клуб в България ще координира инициативата.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!