Наука

Индия подготвя нова мисия за кацане на Луната „Чандраян-3“ (Chandrayaan-3)

Идния подготвя нова мисия за кацане на Луната „Чандраян-3“ (Chandrayaan-3)

Индия подготвя нова мисия, която ще се опита да кацне на Луната. „Чандраян-3“ (Chandrayaan-3) ще бъде натоварен с подобни задачи и оборудване, като предната мисия, чийто роувър се разби при прилуняването. Индийските учени се надяват да станат четвъртата държава след САЩ, Русия и Китай, която ще направи успешно кацане на Луната.

Очаква се Chandrayaan-3 да полети до края на 2020-а или най-късно в началото на 2021-а. Мисията ще се състои от спускаем апарат и лунен роувър, но не и с орбитален апарат, защото той вече се намира около Луната, съобщи ръководителят на Индийската организация за космически изследвания Кайласавадив Сиван, цитиран от BBC.

Идния подготвя нова мисия за кацане на Луната „Чандраян-3“ (Chandrayaan-3)

Само оборудването ще струва около 35 млн. долара, като цената на цялата мисия все още е неизвестна, но със сигурност ще е доста повече.

В рамките на проекта „Чандраян-2“ през септември 2019-а Индия успя да установи космическия си апарат в лунна орбита, който предава данни оттам, но роувърът й се разби при опит за меко кацане върху лунната повърхност. Мисията имаше за цел да бъде спуснат луноход на Южния полюс на Луната, което все още нито една държава не е правила. Индийските учени целят с новата мисия отново да търсят наличие на вода под формата на лед и да изучават лунните земетресения.

Ръководителят на Индийската организация за космически изследвания допълни, че се постига „добър напредък“ с плановете за първата пилотирана мисия в орбита. Четирима астронавти са избрани за обучение, което трябва да започне в Русия по-късно този месец. Очаква се до трима астронавти да участват в мисията, която ще бъде планирана до 2022 г.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!