Пенчо Маркишки
Наука

Идва максимумът на Персеидите, които ще озарят небето с до 100 метеора в час

Тази година максимумът на изключително красивия метеорен поток Персеиди, който озарява небето всяко лято, ще бъде на 12-13 август. За България е най-добре да правите наблюдения в нощите на 10 и 11 август. За съжаление, пикът тази година съвпада с почти пълната Луна, а за нашите географски ширини максимумът се пада и в обедно време.

Съветът на астрофизика Пенчо Маркишки е да се насладите на звездния спектакъл този уикенд през втората половина на нощите, когато Луната вече ще е залязла. Втори шанс за наблюдение е един много кратък интервал преди разсъмване на 13 август – само от около 04 ч. до зазоряване. На 13 август за Варна Слънцето ще изгрее в 06:11 ч., а за София – в 06:30 ч.

За правилно наблюдение астрофизикът Калина Стоименова от катедра Астрономия съветва да излезете от града и да отидете на някое спокойно място, където няма светлинно замърсяване. Погледнете към небето и си дайте 30-40 минути докато очите ви свикнат с тъмнината. След това красотата на небесния спектакъл на Персеидите ще ви завладее. Калина Стоименова подканя софиянци да се качат на Витоша или на Плана планина, за да се насладят в пълна степен на Персеидите. Най-важното за всеки наблюдател е да си избере поляна без дървета и планински върхове, които ще скрият част от видимостта към небето.

Пенчо Маркишки

Метеорният поток Персеиди е един от най-атрактивните за годината с около 60 до 100 метеора в час. Той се наблюдава от 17 юли до 24 август, когато Земята, обикаляйки по своята орбита около Слънцето, преминава през облаци от космически частици (метеорни роеве), отделяни в процеса на разпадането на кометата 109P/Swift-Tuttle. Тази комета има период около 130 години и за последно е преминала през своя перихелий през 1992 г.

Пенчо Маркишки
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!