©MediaBricks.bg
Наука

Игра на наука: Как да си направим турбо-драгстър вкъщи? Да тестваме физиката с Thames & Kosmos [част 3]

Ако се чудите как да заинтригувате детето си по физиката – енергията винаги е добър избор. Почти всяко хлапе си пада по бързи колички. Какво по-хубаво, ако малчуганите научат нещо ново именно, докато сглобяват своя собствена турбо-драгстър количка. Тя ще бъде подвластна изцяло на механичната енергия и нагледно ще покаже как работят законите на физиката.

©MediaBricks.bg

Новият епизод на Игра на наука ще е именно за енергията. Това е способността на дадено тяло да извършва работа. С комплекта „Физика“ на Thames & Kosmos ще превърнем играта в учение без контролни и изпити, а със забавно сглобяване и тестване. Това е прекрасен начин детето ви да построи с ваша помощ количка и да разбере какво я задвижва.

Комплектът е направен за деца над 8 години и с неговите части може да се сглоби гравитационен мотор, катапулт, везна, практичен измервателен уред за сила, подвижна макара, полиспаст, кран с водно колело, скоростната кутия на велосипед, както и турбо-дракстър.

До сега в Игра на наука с комплекта „Физика“ успяхме да видим как работят скоростите на велосипеда, направихме система за предаване на ускорение, видяхме какво е гравитационен мотор и сглобихме домашен мини катапулт за топчета.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Днес ще се спрем именно на сглобяването на зрелищно звучащата кола – турбо-дракстър. Това са онези ръмжащи коли със смешно малки предни гуми и огромни двигатели, които развиват огромни скорости на супер кратки разстояния. Спокойно, ние няма да използваме нищо запалимо, като бензин. Нашият турбо-дракстър ще разчита изцяло на механичната енергия от опъване на ластик и пренасянето й с помощта на зъбни колела до гумите, които ще движат автомобила ни.

©MediaBricks.bg

Както на всеки епизод от Игра на наука и днес трябва да отбележим наличието на преведена на български книжка към комплектите на Thames & Kosmos, закупени в България. Защото освен упътване вътре се крие и добре поднесена за децата информация, която обогатява знанията им. Това не е учебник, но винаги може да допълни наученото в училище по практичен начин, който малчуганите веднага да приложат.

©MediaBricks.bg

На Земята телата освен потенциална енергия, могат да имат и кинетична енергия. Точно сумата на кинетичната и потенциалната енергия на едно тяло се нарича механична енергия. Именно тя ще задвижва нашия турбо-дракстър, защото изменението на механичната енергия е равно на работата, извършена от външните сили.

За да се захванем в сглобяването трябва да си подготвим нужните части.

©MediaBricks.bg

След това много внимаваме от къде ще мине ластика, който ще захранва с енергия нашата кола.

©MediaBricks.bg

Сглобяването на нашата кола-модел не е лесно и изисква внимателно следене на упътването.

©MediaBricks.bg

Резултата обаче е впечатляващ. Остава само да сложите горната обвивка, за да има завършен вид.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Сега идва момента да навиете мотора-ластик с три оборота на голямото зъбно колело и да поставите турбо-дракстъра на гладка повърхност. След това навийте мотора-ластик докрай. И го пуснете…

Това което ще видим е, че колкото по-стегнато е навит ластикът, толкова по-голяма потенциална енергия притежава. Генерира се повече работа, драгстърът тръгва по- бързо и стига по-далече.

Това е добър повод да обясним на детето, че например водата в язовира притежава потенциална енергия. Потенциалната енергия се превръща в кинетична енергия (буквално „енергия на движението“), когато водата потича по тръбите към електроцентрала, където турбините превръщат кинетичната енергия в електроенергия.

С други думи, енергията съществува в различни форми – навитият ластик в нашата кола-модел, осигурява механична енергия. Тази енергия кара турбо-дракстъра ни да се движи.

За да разбере как да си сглобите човек от 37 части цъкнете тук

За да видите първата част на физиката вкъщи цъкнете тук

За да разбере как да правите химически експерименти вкъщи цъкнете тук

За да видите втората част на физиката вкъщи цъкнете тук

За да научите как да си направим пруско синьо вкъщи цъкнете тук

Може да намерите продуктите на Thames & Kosmos във всички големи вериги магазини за играчки, както и в книжарниците Orange, Сиела и Хеликон.