©MediaBricks.bg
Наука

Игра на наука: Какво е електромагнит и как да видим магнитните сили с Thames & Kosmos

От къде идва думата магнит? От къде идват имената на полюсите? Как може да видим магнитните сили? Отговорите на всички тези въпроси се крият в новия епизод на Игра на наука. Днес отново се впускаме в интересно приключение и много експерименти с комплекта на Thames & Kosmos – „Електричество и магнетизъм“.

Първата загадка намира отговора си в книжката на български, която върви с комплекта. Думата магнит идва от името на древния град Магнезия в Мала Азия, където хората за първи път са открили бучки от неизвестен тежък материал със странното качество да привлича парчета желязо. Днес знаем, че това е била желязна руда, която наричаме магнетит. Най-ранните описания на магнити са от преди 2500 години в различни части на света.

©MediaBricks.bg

Едно от най-добрите качества на комплектите на Thames & Kosmos, продавани в България, е наличието на българска книжка. В нея се обяснява на децата какво представляват експериментите по един интересен и достъпен начин. С нея малките любопитковци ще научават нови знания за заобикалящия ги свят и ще се забавляват, докато прилагат наученото веднага по време на експериментите. В комплекта „Електричество и магнетизъм“ луксозната книжка е 68 страници, има 62 експеримента, както и много допълнителни знания, поднесени по интересен начин.

©MediaBricks.bg

От книжката ще разберете, например, че магнитното поле е невидимо. Въпреки че е отговорно за най-важното свойство на магнитите, то не може да бъде видяно или снимано. Но днес в Игра на наука ще направим успешен опит да „видим“ магнитните сили. Един много хитър трик с прозрачната кутия с железен прах от комплекта „Електричество и магнетизъм“ ще ни разкрие „пътят“ на магнитното поле.

©MediaBricks.bg

Ако си представим магнитната сила като линии, то те излизат от един магнитен полюс, преминават през околното пространство и влизат обратно в противоположния полюс. Магнитът променя пространството около себе си, като така може да упражнява сила върху късчета метал. Това променено пространство се нарича магнитно поле.

Благодарение на железния прах в капсулираната кутия в комплекта можем да направим страхотни експерименти с различни магнити.

Първо нека вземем малките магнити и ги съединим. Допираме кутията до тях и леко започваме да потупваме по нея, докато магнитния прах не започне да „рисува“ линии. Именно тънките линии прах визуализират магнитните сили, които излизат от единия полюс и отиват към другия.

©MediaBricks.bg

Красиви и интересни експерименти ще се получат и с другите магнити от комплекта. Ако разделим малките магнити на две ще видим подобни линии, които свързват двата магнита.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

След това нека пробваме с пръстеновидния магнит. При него железният прах се превръща в много красива окръжност от намагнитизирани частици.

©MediaBricks.bg

Пробвайте да поставите различните магнити и над кутията. Тогава частичките ще се залепят за тавана на кутията.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Освен постоянния магнит съществува и електромагнит. Той създава магнитното си поле благодарение на протичането на електрически ток и параметрите му се определят от големината и вида тока. Най-често това е намотка от проводник, която се държи като магнит при протичане на ток през нея, но престава да е магнит, когато токът спре.

©MediaBricks.bg

В комплекта на Thames & Kosmos – „Електричество и магнетизъм“ има електромагнит с формата на подкова. За да заработи ще трябва да направим електрическа верига с прекъсвач. Изваждаме нужните клеми и кабели и добавяме един ключ, който да включва и изключва веригата.

©MediaBricks.bg

После отново ще използваме железния прах в капсулираната кутия, за да видим как електромагнита ще проработи.

©MediaBricks.bg

Докато няма ток червената подкова не се държи като магнит. Но в момента, когато затворим електрическата верига с прекъсвача, ще забележим, как електромагнитът започва да мести железния прах. Нужни са няколко почуквания върху кутията, за да стане по-видими магнитните линии.

©MediaBricks.bg

От къде идват имената на полюсите? От книжката, която върви с комплекта, става ясно, че имената Северен и Южен идват от преди много години, когато човечеството, вече е използвало компасите, но не са знаели нищо повече за магнитните сили. Хората са си представяли, че на полюсите на Земята има гигантски планини, които привличат иглата на компаса. За това са кръстили двата края на компаса именно Северен и Южен. Съвременната наука вече е обяснила, че Земята има магнитно поле заради мощни електрически потоци, които преминават през металното ядро на планетата.

Може да намерите продуктите на Thames & Kosmos във всички големи вериги магазини за играчки, както и в книжарниците Orange, Сиела и Хеликон.