Олимпийци

Злато, сребро и два бронза за българските ученици от Международната олимпиада по химия в Париж

олимпийци по химия

Най-добрите български ученици по химия спечелиха 4 медала от най-силното състезание за годината. Злато, сребро и два бронза бяха завоювани от гимназистите ни на Международната олимпиада по химия в Париж в конкуренция с участници от 80 държави, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Златният медал спечели Евгени Стателов (ЕГ Пловдив), със сребро се окичи Камен Петров (12 клас, НПМГ), а бронзовите отличия завоюваха Дамян Францов (11 клас, СМГ) и Михаил Паскалев (12 клас, НПМГ). Техни ръководители в Париж са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева (Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”).

олимпийци по химия

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас.

По традиция на международните олимпиади по химия участващите страни разменят задачите си от националните им олимпиади. Задачите от нашата олимпиада се превеждат (на английски) от авторите и/или ръководителите на отбора, оформят се като книжка, размножават се в необходимия брой и се раздават на всички участващи в олимпиадата страни.

Тази година гимназистите ни завоюваха 1 златен и 2 сребърни медала и диплома от Международната Менделеевска олимпиада по химия.

С общо 6 медала се завърнаха българските химици и математици от международните състезания в Русия (снимки)
©MediaBricks.bg