Олимпийци

Златните ни астрофизици спечелиха 5 медала за България от Международната олимпиада

Златните ни астрофизици спечелиха 5 медала за България от Международната олимпиада

Златно представяне за най-добрите български ученици по астрофизика, които спечелиха 5 медала от най-престижната надпревара този сезон. Преди минути стана ясно, че на 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика българските гимназисти печелят 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Успехът им идва в конкуренция с 298 състезатели от 48 държави. Надпреварата тази година бе дистанционна с виртуален домакин Колумбия.

Златният медал завоюва Явор Йорданов (НПМГ). Сребърните отличия са за Александър Проданов (ПМГ Казанлък), Иван Попов (ПМГ Гоце Делчев) и Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), а бронзът е за Васил Николов (ПЧМГ, от есента студент в СУ). Техни ръководители са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Отборът благодари на ЧСУ Izzi Science for Kids, София, НАОП „Николай Коперник“, Варна, и на ППМГ „Никола Обрешков“, Казанлък, за предоставените зали, от където българските състезатели са включиха онлайн в Международната олимпиада.

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.

Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен, и един отборен тур.