Наука Образование

За четвърти път фондация „Карол Знание“ прави обучение „Предприемачи в науката“ с награда от 30 000 лева

За четвърти път фондация „Карол Знание“ прави обучение „Предприемачи в науката“ с награда от 30 000 лева

След три успешни издания фондация „Карол Знание“ обяви, че стартира кандидатстването за четвъртото издание на безплатното обучение „Предприемачи в науката“ с конкурс за 30 000 лева. В новия сезон фокусът на програмата е Impact Investing. За участие са поканени студенти, докторанти и млади учени, които разработват научни проекти със социално и екологично въздействие в секторите здравеопазване, микрофинансиране, продоволствена сигурност, зелена и чиста енергия, жилищно строителство.

Обучението е практически ориентирано с водещи лектори от света на бизнеса и науката. Проектите за въздействие върху околната среда може да включват решения, свързани с изменение на климата, включително недостиг и опазване на ресурсите, енергийна ефективност, чиста вода, устойчиво земеделие, храни и дървен материал. Кандидатстването е отворено до 6 септември.

Основните етапи на програмата са: Обучение „Предприемачи в науката“ и Конкурс за годишна стипендия „Предприемач в науката“ с награда 30 000 лв.

Тази година институционални партньори са Софийски университет, Технически университет – София, Университетът за национално и световно стопанство и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.

Фондация „Карол Знание“ насърчава и подкрепя учени, които правят наука с въздействие и искат да реализират идеите си като бизнес проекти. Обучението е подходящо за амбициозни учени, които искат за създадат зелени стартъпи с иновативни екологични и енергийни решения, прилагащи принципите на кръговата икономика. Заедно с тях за първа път фондацията отваря обучението и за талантливи студенти с предприемачески дух, които искат да стартират компании, базирани на научни разработки със социално или екологично въздействие.

Четвъртото издание на „Предприемачи в науката“ тази година ще се проведе изцяло онлайн от 29 септември 2021 до 8 декември, а кандидатури ще се приемат до 6 септември. Повече информация и формуляр за кандидатстване ще намерите ТУК.

Само участници, преминали преакселераторската програма могат да участват в конкурса „Предприемач в науката“, който се провежда през декември и е с награден фонд от 30 000 лв.

Журито, съставено от лекторите на обучението, селектират проектите, които ще бъдат допуснати до участие в надпреварата за финансиране.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Фондация Карол Знание прави второ издание на програмата Предприемачи в науката с награда от 30 000 лева

Второто издание бе още по-оспорвано и фондация „Карол Знание“ реши, че двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“Това са д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов с проектите им – за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София.

Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg
Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg

Третото издание се проведе изцяло онлайн през 2020 година, като победител в конкурса бе д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, който спечели стипендия от 30 000 лева. Неговият проект в конкурса бе „Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома“.

Д-р Росен Иванов спечели конкурса „Предприемач в науката“ и 30 000 лева стипендия от фондация „Карол Знание“