Наука Образование

За трета година фондация „Карол Знание“ прави обучение „Предприемачи в науката“ с награда от 30 000 лева

За трети път фондация „Карол Знание“ прави обучение „Предприемачи в науката“ с награда от 30 000 лева

След две изключително успешни издания фондация „Карол Знание“ обяви, че организира трети сезон на безплатното обучение „Предприемачи в науката“ с конкурс за 30 000 лева. Тази година то ще се проведе за първи път изцяло онлайн от 23 септември до 2 декември. Обучението е практически ориентирано с водещи лектори от света на бизнеса и науката. То е насочено към докторанти последна година и учени, защитили докторска степен през последните пет години в областите: инженерни науки, нови материали и нови технологии.

Основните етапи на програмата са: Обучение „Предприемачи в науката“ и Конкурс за годишна стипендия „Предприемач в науката“ с награда 30 000 лв. Фондация „Карол Знание“ подкрепя млади български учени с проекти в приложната науката. Програмата е разработена за развитие на умения, които са ключови за реализацията на научни проекти. В конкурса участниците се състезават за финансиране като представят бизнес концепции на базата на научната си работа.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Фондация Карол Знание прави второ издание на програмата Предприемачи в науката с награда от 30 000 лева

Второто издание бе още по-оспорвано и фондация „Карол Знание“ реши, че двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“. Това са д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов с проектите им – за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София.

Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg
Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg

Основната цел на „Предприемачи в науката“ е изграждане на предприемаческо мислене и умения, които ще позволят на учените да търсят най-адекватното продължение на своята научна работа към индустрията, създаване на партньорства, осигуряване на финансиране, стартиращ бизнес, патент или друг вид реализация.

Носителят на годишната награда, в размер на 30 000 лв., се избира от жури в конкурс, проведен след края на обучението. Наградата ще бъде получена през 2021 г. В конкурса кандидатстват само участници, завършили пълния курс на обучението „Предприемачи в науката“.

Кандидатстването в програмата Предприемачи в науката е отворено до 31 август 2020 г. Трябва да се попълни формуляр и да се изпрати на адрес [email protected]. Повече информация ТУК.

Изискванията – докторанти и млади учени

  • Докторанти, които към датата на кандидатстване са в последна година на своето обучение, редовна, задочна или свободна форма;
  • Учени, защитили докторска степен до 5 години преди датата на кандидатстване в конкурса.
  • За участие в обучението Предприемачи в науката могат да кандидатстват докторанти и учени, работещи в областта на инженерни науки, нови материали и нови технологии. След края на курса участниците могат да участват в конкурса „Предприемач в науката“ за стипендия в размер на 30 000 лв.

Лектори в програмата са предприемачи и мениджъри от корпоративния сектор, хора с научни титли, изградили собствен бизнес, учени, с опит в трансфера на технологии, финансирането на проекти, българи, учени и предприемачи, работещи в различни точки на света.