Наука

За първи път човечеството засне „чуждо небе“ с космическата сонда New Horizons

За първи път човечеството засне „чуждо небе“ с космическата сонда New Horizons

За първи път човечеството наблюдава „чуждо небе“. Досега само на теория знаехме как звездите трябва да са подредени, ако ги погледнем от много далеч. Днес учените имат и наблюдателно доказателство за това. Преди няколко дни НАСА обяви, че космическата сонда New Horizons е заснела звезди, които наблюдаваме и от Земята, но за първи път бяха получени техни изображения от огромно разстояние от нашата планета – около 7 милиарда километра. За MediaBricks.bg астрофизикът Никола Каравасилев обясни повече за мисията на космическата сонда New Horizons (Нови хоризонти) и как за пореден път оправдава името си.

Всъщност New Horizons засне две от най-близките до Слънчевата система звезди: Проксима от съзвездието Кентавър и звездата Wolf 359 (в съзвездието Лъв). Двете са червени джуджета, като се намират съответно на 4 и на 8 светлинни години от нас.

Целта на екипа, който работи с данни от сондата, е да наблюдава техния паралакс спрямо Земята. Това е видимото отместване на тези звезди спрямо по-далечните, сравнявайки едновременно заснетите кадри от New Horizons и от Земята. От много години астрономите използват годишния паралакс на звездите, за да определят разстоянията до тях. Той се дължи на движението на Земята около Слънцето, като в различни част от годината виждаме звездите на съвсем леко различни места по небето. Колкото по-близо до нас се намира съответната звезда, толкова по-голямо е това отместване.

За този ефект се е досетил още датският астроном Тихо Брахе преди повече от четири века, но, за съжаление, той е много слаб и може да се забележи само с много чувствителна апаратура. New Horizons обаче се намира на около 7 милиарда километра от нас – т.е. на около 47 пъти по-голямо разстояние отколкото радиуса на земната орбита. Поради това паралаксът при тези толкова близки в космически мащаби до нас звезди е напълно забележим за техниката, с която тя e оборудвана. На приложената анимация са показани насложени кадрите, получени от Земята и тези от New Horizons. Ясно се забелязва отместването на двете звезди.

За първи път човечеството засне „чуждо небе“ с космическата сонда New Horizons

За първи път човечеството засне „чуждо небе“ с космическата сонда New Horizons

Това е едно наистина историческо постижение, защото за първи път човечеството наблюдава „чуждо небе“. Досега знаехме само на теория как звездите би трябвало да ни изглеждат, ако ги погледнем от много далеч, а днес вече ние имаме и наблюдателно доказателство! Това е поредното явление, което стана достъпно за пряко наблюдение през последните няколко години.

New Horizons бе изстреляна в началото на 2006г. с цел да изследва обекти, които до момента не са били посещавани от други космически мисии. В момента New Horizons продължава своето пътуване през пояса на Кайпер. Тя стана първата сонда, която посети планетата джудже Плутон. До Земята бяха изпратени хиляди снимки на неговата повърхност и други данни, с помощта на които обогатихме значително знанията си за този обект. В началото на 2018 г. New Horizons бе съвсем близо до обекта Арокот (също известен като Ултима-Туле). От изображенията, които бяха получени на Земята се вижда, че той има неочаквана форма, подобна на две залепени едно за друго сферични тела.

В следващите години сондата ще посети още обекти от пояса на Кайпер и със сигурност ще предостави нови хоризонти пред човечеството.

Тук можете да намерите още информация за наблюдението, извършено от New Horizons: https://www.nasa.gov/feature/nasa-s-new-horizons-conducts-the-first-interstellar-parallax-experiment/

Това е официалната страница на мисията: https://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/index.html

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!