EnteR Наука

За първи път България се включва в европейската инициатива за Географска вечер – GeoNight 2019

За първи път България се включва в европейската инициатива за Географска вечер - GeoNight 2019

За първи път българските географи ще се включат в общоевропейската инициатива за Географска вечер. Поканата за присъединяването на България към кампанията идва от Френската асоциация на географите. Първото издание у нас на GeoNight ще се проведе на 5 април от 19 часа в Геолого-географски факултет на СУ.

За първи път България се включва в европейската инициатива за Географска вечер - GeoNight 2019

Основната мисия на събитието е да популяризира обществената значимост на географската наука и ползите от научните достижения на учените, работещи в сферата на науките за Земята. Подобен род събития са важна част от комуникацията на науката, чрез която обществеността се запознава отблизо с учените и тяхната работа.

Събитието се организира от Българското географско дружество в партньорство с Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Национален институт по геофизика, геодезия и география на БАН, образователен сайт Географ БГ и Български антарктически институт.

Програмата включва серия от научнопопулярни презентации, посветени на полярните изследвания, геопространствените технологии и динамичните процеси на земната повърхност.

Програма на GeoNight 2019

  • 19:05 ч. Откриване на GeoNight 2019 – доц. д-р Климент Найденов, председател на БГД;
  • 19:10 ч. 1. „Приключения и наука между 62-рия и 68-мия паралел ю.ш.“ – д-р Стефан Велев, Български антарктически институт;
  • 19:40 ч. 2. Приложение на безпилотни летателни средства (дронове) за събиране на географска информация – докт. Мартин Илиев + демонстрация след края на събитието;
  • 20:00 ч. 3. International Post-Graduate Conference “Solutions of Water-Related Issues” – Калин Сейменов.
  • 20:30 ч. Неформално закриване.

Входът е свободен, а събитието е подходящо за широка аудитория.