Наука

За пръв път български научноизследователски кораб излезе от Средиземно море, отправяйки се към Южния Атлантик

Първият български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес към Антарктида

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) премина през Гибралтарския проток и навлезе във водите на Атлантическия океан около 18:00 часа централноевропейско време на 10 януари. В навечерието на 16-ия ден от плаването си към остров Ливингстън, където ще подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция, НИК 421 поддържа скорост от около 8.5 – 9 възела. „Св. св. Кирил и Методий“ е първият български научноизследователски кораб в историята, който се отправя към Южния Атлантик.

Корабът се движи в благоприятни метеорологични условия – вятърът е по носа и е със скорост от 11-12 метра в секунда, докато вълнението е слабо, предава Константин Карагьозов – специален кореспондент на БТА.

Плавателният съд държи курс на югозапад към Канарските острови. Въпреки че надеждите са за добро време, в случай на необходимост екипажът остава в готовност да промени маршрута, навлизайки между самите Канарски острови, за да се скрие от по-лоши метеорологични условия. Впоследствие НИК 421 ще премине и покрай островите Кабо Верде, където степента на бойна готовност на кораба задължително ще бъде повишена заради евентуална възможност от нападение на пирати.

Участниците в експедицията ще изпълнят серия проекти на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред задачите им ще бъде да изследват дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет “Св. Климент Охридски” и Българският антарктически институт.