Наука Образование

Започна строежът на новия Център за върхови постижения по проекта УНИТе на Софийски университет

Център за върхови постижения

На 7 юли официално бе поставено началото на строежа на новата сграда на проекта УНИТе. В нея ще се помещава Центърът за върхови постижения на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проектът предвижда лаборатории за Интернет на нещата (IoT), „Отворени данни и услуги с тях за гражданите“, „Интернет на нещата в интелигентните градове“ и „Data Science“, конферентни зали, стаи за видеоконферентни разговори, иновационни форуми и др., съобщиха от СУ.

Триетажната сграда със сутерен ще бъде с обща застроена площ от почти 4000 кв. м. Тя ще бъде разположена в Кампус Лозенец на Софийския университет, на юг от Факултета по математика и информатика.

На събитието присъстваха министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, кметът на София Йорданка Фандъкова, деканът на Факултета по математика и информатика доц. Първан Първанов, директорът на Изпълнителната дирекция Иван Попов, кметът на район Лозенец Константин Павлов, представители на академичната общност.

Проф. Ана Пройкова от Факултета по математика и информатика откри събитието и отбеляза, че този ден ще се запомни с първата копка на проекта, спечелил с най-много точки състезанието в конкурса на оперативната програма за наука, образование и интелигентен растеж.

Председателят на Управителния съвет и ръководител на проекта проф. Красен Стефанов разказа повече за проекта и сградата, която предстои да бъде построена. Той подчерта, че проектът се отличава от всички останали с това, че цели да създаде разпределена научна инфраструктура, която да обхване на практика цялата страна. По думите му освен в Софийския университет ще бъдат изградени подобни сгради и инфраструктури в Техническия университет в София, в Бургас, Русе и Шумен. Проф. Стефанов подчерта, че проектът е мултидисциплинарен, т.е. целта е да се използват съвременните методи, математиката, информатиката, информационните технологии за реализацията на много важни съвременни приложения в бизнеса и обществото, като за целта вътре в научната дейност на проекта са поканени много колеги от природонаучните факултети на Софийския университет – Факултета по химия и фармация, Физическия факултет и Биологическия. „Целта е да превърнем тази нова сграда в един много важен научен център, който да обслужва цялата научно-изследователска дейност в Софийския университет, както и чрез разпределената инфраструктура и в страната“.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави всички и заяви, че само на това място се изграждат три сгради – две на Центъра за върхови постижения и една на Центъра за компетентност. Два от тези три центъра са в областта на информационните технологии, към тях се прибавя трети институт, който с много добро финансиране ще се занимава с големи данни и изкуствен интелект, посочи ректорът. „В тези най-важни и най-модерни области ще имаме три големи структури, финансирани с десетки милиони. Това е наистина много далеч от картината, която виждахме преди десет години, когато нямаше никакви средства за инфраструктура, за първи път в тази най-важна научна област имаме много големи възможности за успех“, каза проф. Герджиков и добави, че подобни мащабни средства трябва да се инвестират и в областта на биотехнологиите, защото това е другата втора голяма перспективна област освен информационните технологии.

„Много сме щастливи и сме много обнадеждени, че ще имаме успех, който ще бъде успех не само за науката, но и за икономиката и за обществото“, отбеляза още проф. Герджиков и пожела успех.

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков отбеляза, че за него в това събитие са важни две неща: първо, че едно запустяло място, което от десетки години бе необитаемо и неприятно, има шанс след няколко години да бъде център на науката не само в София, но и в България. Проф. Денков изрази надеждата си, че натрупването на институти на това място ще постави и Софийския университет, и българските висши училища на друго качествено ниво на европейската сцена: „Имаме абсолютно всички възможности това да се реализира, остават само две условия – едното е да успеем да привлечем още хора, защото институтите не са сградите, това са учените, които работят в тях, трябва да успеем да привлечем и учени от чужбина“. По думите на проф. Денков второто условие е тези сгради да не останат с огради между тях, а да бъдат един общ комплекс от научни институти, които работят заедно, заедно с Факултета по математика и информатика, заедно с колегите от Българската академия на науките. „Ако това се случи, София, България, ще изглеждат по съвсем различен начин. Това вече не е мечта, това е план за действие“, каза още министърът и пожела успех.

В края на церемонията проф. Денков, проф. Герджиков, проф. Стефанов и г-жа Фандъкова символично направиха първата копка на новата сграда.