Наука

Започна ретроградното движение на Марс, което ще наблюдаваме до 13 ноември

Започна ретроградното движение на Марс спрямо Земята, което ще наблюдаваме до 13 ноември
© Tunc Tezel APOD

Едно интересно явление – най-вече за търпеливите фотографи, започна на 9 септември. Марс започна своето ретроградно движение за наблюдателите от Земята. То се наблюдава, защото нашата планета се движи по-бързо и „изпреварва“ Марс. На 6 октомври двете планети също така ще се намират най-близко една от друга за следващите 15 години.

Земята се движи по своята орбита с по-голяма скорост от Червената планета и затова около момента на тяхното „разминаване“ за нас видимо Марс ще се движи назад по нейната орбита. По същата причина, когато се намираме в асансьор, който се движи нагоре, на нас ни се струва, че вратите на етажите слизат надолу. Ретроградното движение на Марс може да се наблюдава на всеки 2 години.

Не, Марс не лети към Земята! Двете планети ще се сближат на 62 млн. км разстояние през октомври

На 6 октомври 2020 година Земята и Марс ще бъдат на разстояние само 62 милиона километра. Като ретроградното движение на Марс за наблюдателите от Земята започна на 9 септември и ще приключи на 13 ноември.

За да го заснемем, е необходимо всяка вечер (или поне на 2-3 нощи по веднъж) да правим по една снимка с добър обектив на Марс и околните звезди. Добре е да снимаме и малко след края му (до към края на ноември). След това трябва да насложим отделните кадри, напасвайки ги по звездите. На готовия кадър ще се получи една „примка“, която Марс е описал на фона на далечните звезди.

Кадърът на Tunc Tezel, който виждате долу от архива на „Астрономическа снимка на деня“ – Astronomy picture of the day (APOD), е публикуван на 16 декември 2003 година. Той е заснет по време на великото противостоене на Марс през 2003г. Фактът, че освен Марс и друга планета в Слънчевата система имат фаза на ретроградно движение спрямо земните наблюдатели, също е уловен във фотоса. Ако се вгледате в линията от точки зад Марс – това е Уран, която също е била в ретроградно движение както Червената планета през 2003 година.

Започна ретроградното движение на Марс спрямо Земята, което ще наблюдаваме до 13 ноември
© Tunc Tezel APOD

https://apod.nasa.gov/apod/ap031216.html

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!