Технологии

Започна приемът на заявки за финансиране до 1 млн. евро за стартъпи от „Иновейшън Акселерейтър България“

Иновейшън Акселерейтър България започва официално да набира стартиращи идеи, които да подпомогне с инвестиции от 25 000 до 50 000 евро за най-ранна фаза на учредяване на компаниите, както и с инвестиции от 50 000 до 1 милион евро за развитието им. Това е вторият от трите фонда за стартъпи, създадени с публичен ресурс от Фонд на фондовете, като съвсем скоро ще стартира и нов Фонд за рисков капитал. Иновейшън Акселерейтър България ще обработва всички първоначални заявки през уебсайта си, където вече е отворена формата за кандидатстване.

Приоритетните сектори, в които се търсят идеи за финансиране, са както следва: здравеопазване; лека промишленост; транспорт & логистика; дигитални проекти; медиен и корпоративен софтуер.

Сред основните критерии на фонда е изискването в центъра на бизнес модела на стартиращата компанията да има отличим иновативен подход, ясно дефинирано конкурентно предимство, опитен екип и категорична заявка към устойчиво изграждане на бизнес в България.

Освен това, в етап „ускоряване“ всяка една от компаниите ще има възможност да получи и допълнителна подкрепа от акселераторската програма на фонда, включваща серия от обучения и срещи с водещи експерти от българския и международен бизнес.

Зад проекта стоят известни в стартъп-ексосистемата имена като Леона Асланова от агенцията за иновации Innovation Starter, Борислав Стефанов – бивш директор на Агенция за инвестиции, Васил Христов и Димитър Костов – дългогодишни експерти на висши управленски позиции в банковия сектор, Ангел Ангелов от Дайнакс Инвест, Венеция Нецова-Ангова от българската асоциация на лидерите и предприемачите ABLE, както и много други.

Изключително добрата новина за бизнеса в България е, че отново има солидно финансиране в стартъп-екосистемата с фокус върху нишата за подпомагане на компании, намиращи се в най-ранен етап от своето развитие – важните pre-seed и seed фази или така наречените етапи на първоначално ускоряване и начално развитие на бизнес идеите.