Започна конкурсът за млади български учени в областта компютърните науки за наградата „Джон Атанасов“
Наука Образование

Започна конкурсът за млади български учени в областта компютърните науки за наградата „Джон Атанасов“

На 1 юни 2019 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката, като срокът за кандидатстване е до 10 септември. Отличието се връчва на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки.  Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в света в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании.

Участниците в конкурса за наградата през 2019 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

  • 1.Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;
  • 2.Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии;
  • 3.Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“;
  • 4.Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Конкурсът носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 10 септември 2019 година. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на сайта на президентската институция ТУК.