Финалът на FameLab 2019 е състезание за комуникатори на науката, от което всички печелят (видео)
©MediaBricks.bg
EnteR Наука Образование

Започна записването за конкурса за разбираемо говорене за наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2020

Можете ли да обясните научна тема по разбираем и атрактивен начин, само за 3 минути? Участвайте в българския кръг на международния конкурс „Лаборатория за слава FameLab“. Националният победител ще стане новото лице на науката в България и ще представи страната на международния финал в Обединеното кралство. За 14-та поредна година Британски съвет организира в България конкурса за разбираемо говорене за наука „Лаборатория за слава FameLab“. Конкурсът е отворен за участие за млади учени, студенти и работещи в технологичните и научни направления (STEM), както и за учители по същите направления.

Кандидатите ще имат три минути пред обща, неспециализирана публика да разкажат за своята научна работа или за научна тема, която ги вълнува.

Специално жури ще ги оценява по три прости критерия – яснота, научно съдържание и харизматичност – и ще подбере финалистите за националния кръг на FameLab. Преди финала, избраните млади учени ще преминат през майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски експерт.

(Вижте как премина финалът на „Лаборатория за слава FameLab“ 2019)

Кастинги в София:

  • 29 февруари (събота) 2020 г. от 10:00 до 16:00 ч. (в два кръга), в TechnoMagicLand, бул. „Цариградско шосе“ 111Б, София Тех Парк, сграда „Експериментариум“.
    Крайният срок за записване е 26 февруари (сряда) 2020 г. 
  • 14 март (събота) 2020 г. от 10:00 до 16:00 ч. (в два кръга), в залата на театър „Алма Алтер“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, бул. „Цар Освободител“ № 15.
    Крайният срок за записване е 11 март (сряда) 2020 г. 

Ако участието ви на кастинга е успешно и сте избран/а за финалист, вие отивате на Майсторски клас по комуникация на науката и да участвате в националния финал на конкурса в България.

Майсторски клас

  • Майсторският клас ще бъде воден от британски експерт и ще се състои на 25 и 26 април 2020 г.
  • Майсторският клас е сред най-големите награди за всички финалисти във FameLab. На него ще научите защо е нужна комуникацията на науката, ще развиете ценни умения за презентиране и работа с медии, и ще имате възможност да се запознаете и общувате с учени от най-различни области! Всеки финалист ще има възможност да се срещне с други обещаващи млади учени и ще получи достъп до мрежите на FameLab Bulgaria и FameLab International. След участието си във FameLab можете да бъдете поканени да участвате в други публични събития за комуникация на науката в България като Софийския фестивал на науката.

Национален финал

  • След като преминат майсторския клас, финалистите ще участват в националния финал на конкурса, който ще се проведе на 17 май (неделя) 2020 г., в рамките на Софийския фестивал на науката. 

Международен финал

  • Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, който ще се проведе по време на Челтнъмския фестивал на науката, в периода от 2 до 7 юни 2020 г.

За повече информация и записване за участие: www.britishcouncil.bg/famelab

Ако обичате да обяснявате научни факти, концепции и теории на приятели и роднини и мислите, че сте много добри в това, елате и се опитайте да убедите публиката и журито на FameLab!

Конкурсът се организира от Британски съвет по лиценз на Челтнъмския фестивал на науката (Обединено кралство), а основен партньор в България още от създаването му е Министерството на образованието и науката.

Финалът на FameLab 2019 е състезание за комуникатори на науката, от което всички печелят (видео)
©MediaBricks.bg

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!