Ето я първата снимка на черна дупка в историята на човечеството (видео)
Наука

Ето я първата снимка на черна дупка в историята на човечеството (видео)

Днес, 10 април 2019 г., ще влезне в учебниците по физика и астрофизика като деня, в който беше показана първата снимка на черна дупка в историята на човечеството. Черните дупки и начинът, по който те изглеждат, са предсказани от уравненията на Теорията на относителността на Алберт Айнщайн преди повече от 100 години. До сега всички картинки на черни дупки са базирани на илюстрации, представящи теоретичните очаквания на учените как може да изглежда.

Ето я първата снимка на черна дупка в историята на човечеството (видео)

Това, което виждате на снимката, е материя, въртяща се в орбита около свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката M87. Ускорявайки се, тя се нажежава до неимоверни температури и излъчва светлина в радио диапазона на електромагнитния спектър, след което пада в черната дупка. В центъра на кадъра е т.нар. „сянка“ на черната дупка. Там не виждаме нищо, тъй като огромното гравитационно притегляне не позволява дори на светлината да избяга — всичко, преминало отвъд хоризонта на събитията, бива изгубено, поясняват от Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Многократно сме виждали симулации на това как трябва да изглеждат черните дупки, но до сега нямахме възможност да видим такава в целия й „блясък“. Това се дължи на факта, че черните дупки са страшно далеч от нас и самите те не излъчват светлина. За да видим светещата материя около хоризонта на събитията при свръхмасивната черна дупка в M87, са правени продължителни наблюдения в рамките на една седмица през април 2017 г. Те са възможни благодарение на мрежа от осем радио телескопа по цялата планета, работещи като един.

Ето я първата снимка на черна дупка в историята на човечеството (видео)

С тях се постига достатъчно голяма резолюция, все едно да можете да почетете вестник, намиращ се в Ню Йорк, докато вие сте в Париж. Благодарение на тези наблюдения, учените от Event Horizon Telescope са успели да изчислят с голяма точност масата на свръхмасивната черна дупка — цели 6.5 милиарда пъти масата на Слънцето. M87 се намира на 55 милиона светлинни години от Земята.

Черните дупки и начинът, по който те изглеждат, са предсказани от уравненията на Теорията на относителността на Алберт Айнщайн преди повече от 100 години. През 2019 г. се навършват 100 години от първото наблюдение, послужило като емпиричен тест на теорията на относителността — слънчевото затъмнение, наблюдавано от сър Артър Едингтън през 1919 г. Какво по-хубаво от това, че точно 100 години по-късно, теорията на относителността се потвърждава за пореден път и то благодарение на наблюдения на гребена на модерната наука.

Ето и официалните пресконференции от днешното историческо събитие: