Наука

Ето къде да гледате на живо пръстеновидното слънчево затъмнение в неделя сутринта (видео)

На 21 юни от България ще се наблюдава частично слънчево затъмнение

В най-дългия ден за годината и първия от астрономическото лято – 21 юни, ще има пръстеновидно слънчево затъмнение. То ще е видимо от части на Африка, Арабския полуостров и Азия. От България ще се наблюдава като частично слънчево затъмнение. Вижте къде може да гледате на живо „огнения пръстен“, който ще се образува в неделя сутринта, когато Луната ще застане пред Слънцето, като за наблюдателите от северна Индия ще закрие 99% от диска му.

За наблюдатели от София Луната ще започне да закрива Слънцето в 8:04 часа, максималното покритие ще бъде в 8:38 ч., а краят на затъмнението в 9:08 ч.

На 21 юни от България ще се наблюдава частично слънчево затъмнение

Съветваме нашите читатели да наблюдават затъмнението с подходящи за целта очила! Те са снабдени с фолио, което поглъща светлината от Слънцето до степен, при която е безопасно да се наблюдава с око. В никакъв случай не трябва да се използват други средства, които не са специално изработени за целта!

Ивицата от която затъмнението ще може да се наблюдава като пръстеновидно преминава последователно през Конго, Судан, Етиопия, а след това южните части на Саудитска Арабия, Йемен, Оман, Пакистан, северна Индия, Китай и Тайван. Затъмнението ще приключи в западната част на Тихия океан. Точката от която явлението ще се вижда най-добре се намира в северна Индия, близо до границата с Китай и Непал. Там, по време на максималната фаза Луната ще покрие около 99% от слънчевия диск.

Ето три варианта, от където може да наблюдавате на живо цялото пръстеновидно слънчево затъмнение:

 

 

Като частично затъмнението ще се наблюдава от цяла източна Африка, почти цяла Азия (без северните части на Русия), малайския архипелаг и източна Европа.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!