Наука

Ето къде да гледате на живо втория опит за изстрелване на астронавти от компанията SpaceX (видео)

Ето къде може да гледате на живо историческото изстрелване на пилотирания кораб на SpeceX (видео)

Ако времето не прекъсне обратното броене, днес в 22:22 ч. българско време трябва да бъде изстрелян космическия кораб Crew Dragon с двама астронавти на борда. Това е втори опит, след 27 май, който при успех ще е паметен момент в най-новата космическа история. Тази вечер ще бъде изстреляна първата пилотирана мисия на частна компания от територията на САЩ, която ще изпрати в Космоса Дъглас Хърли и Робърт Бенкен от НАСА.

Crew Dragon е първият космически кораб, създаден от частна компания, който ще превозва астронавти в пилотирани мисии до МКС. Компанията SpaceX на Илън Мъск измина дълъг път до този важен момент. През 2010 година SpaceX изпрати първия си безпилотен товарен космически кораб Dragon до МКС. От тогава компанията е изпълнила десетки успешни карго мисии. Ракетата носител Falcon 9 и днес направи поредното си успешно прибиране на Земята и ще може отново да се използва за следващи мисии.

Полетът на 27 май е наречен Crew Dragon Demo-2 и ще бъде втори на Crew Dragon до МКС. Първата капсула Crew Dragon достигна в безпилотен тестов полет, наречен Demo-1, до орбиталната лаборатория през март 2019 г. Ако всичко с Demo-2 мине добре, SpaceX може да започне подготовка за изпълнение на договора за 2,6 милиарда долара, подписан с НАСА през 2014 г.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!