Наука Образование

Ето ги новите лектори, които се включват в програмата Предприемачи в науката на фондация Карол Знание

Ето ги новите лектори, които се включват в програмата Предприемачи в науката на фондация Карол Знание

Нови теми и нови лектори ще има във втория сезон на програмата Предприемачи в науката на фондация Карол Знание. Основните етапи на програмата са обучение и конкурс за годишна стипендия Предприемач в науката с награда 30 000 лв. Част от новите лектори през есента са Светлин Наков, Станимир Андонов, Евгения Сарафова, Димитър Димов и Радостин Стефанов. Тази година обучението е насочено към докторанти и млади учени, работещи в инженерните науки, автоматизацията, изкуствения интелект и новите технологии.

Основната цел на програмата Предприемачи в науката е изграждане на предприемаческо мислене и умения, които ще позволят на учените да търсят най-адекватното продължение на своята научна работа към индустрията, създаване на партньорства, осигуряване на финансиране, стартиращ бизнес, патент или друг вид реализация.

Ето повече за новите лектори:

  • Светлин Наков е един от създателите на SoftUni, има над 20 години опит като софтуерен инженер, проектен мениджър, консултант, обучител и дигитален предприемач. Има докторска степен по компютърни науки и е автор на 15 книги за компютърно програмиране и софтуерни технологии.
  • Станимир Андонов е човекът, който ще въведе учените и докторантите, участници в Предприемачи в науката в сферата на маркетинга. Самият той е  доктор по маркетинг, консултант, лектор и предприемач. Автор е на книгите „Levels of Product Differentiation in the Global Market“ (електронно издание) и „Маркетингово позициониране – теория, практика и изследвания“. Мениджър е в компания за невромаркетингови изследвания и е част от екипа, осъществил първото невромаркетингово изследване в страната,  съавтор на книгата, в която са представени резултатите от изследването – „Въздействие на телевизионната реклама върху вниманието, паметта и преработката на информация при зрителите”.
  • Евгения Сарафова е съосновател на Географ БГ. Има докторска степен от Института по космически изследвания и технологии – БАН. В момента е преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 2016 г.  става част от най-голямата и престижна селекция от млади глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“.
  • Димитър Димов е млад предприемач, който създава спин-оф компания с университета, където завършва докторската си степен, University of Exeter, за да продължи работата по научната си тема в областта на нанотехнологичния инженеринг.
  • Радостин Стефанов е член на журито на фондация Карол Знание за докторантската стипендия. Той е инженер и част от екипа на „Принтиво“, стартъп, която с  иновативна технология за 3D биопринтиране спечели през 2017 г. локално състезание за млади предприемачи Betapitch Sofia, организирано от основателите на споделеното работно пространство Betahaus.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Обучението е безплатно, създадено е за учени и е изцяло с практическа насоченост.

Курсът включва теми с практическа насоченост и лектори от бизнеса, които ще представят своя личен опит, истории и добри практики за стартиране на технологичен бизнес, спин-оф компании, комуникиране на научната дейност, представяне на научни идеи пред бизнеса.

Носителят на годишната награда, в размер на 30 000 лв., се избира от жури в конкурс, проведен след края на обучението. Наградата ще бъде получена през 2020 г. В конкурса кандидатстват само участници, завършили пълния курс на обучението Предприемачи в науката.

Кандидатстването в програмата Предприемачи в науката е отворено до 31 август 2019 г. Трябва да се попълни формуляр и да се изпрати на адрес [email protected]Повече информация ТУК.