Наука Технологии

„ЕдуроСат“ ще инвестира над 4 млн. лева в първата лаборатория за наносателити в София

„ЕдуроСат“ ще инвестира над 4 млн. лева в първата лаборатория за наносателити в София

Българската космическа компания „ЕндуроСат“ на Райчо Райчев получи сертификат за инвестиции клас А от министъра на икономиката Кирил Петков. Поводът е проектът за изграждане на първата лаборатория за наносателити в София. Инвестицията е за над 4 млн. лева и ще заработи в рамките на следващите 12 месеца.

Инвестиционният проект на  „ЕндуроСат“ АД е „Разширяване на дейността на „ЕндуроСат“ АД чрез разработване и внедряване на споделена сателитна услуга“. В рамките на събитието министър Петков заяви, че за първи път ще бъде изградена лаборатория за наносателити в София. И допълни, че те представляват малки платформи, които могат да изпращат данни на потенциални клиенти посредством специални сензори, след като се “разходят” из Космоса. Инвестицията е в размер на 4 173 759 лв. За реализирането на проекта ще бъдат открити 29 нови работни места.

От компанията споделиха, че сертификатът клас А е „важна стъпка в създаването на авангардна космическа лаборатория, която очакваме да функционира напълно след 12 месеца и ще създаде нови възможности за процъфтяване на космическата икономика в региона. Ние сме в началото на нашето пътуване, но една крачка по-близо до мечтата да направим пространството универсално достъпно.“

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!