EnteR

Една тайна премиера – две луксозни книги, 52-ма писатели, 52-ма художници в 104 уникални портрета

©MediaBricks.bg

Знаете ли, че преди да се превърне във важен фактор в световната литературна история писателката Мая Анджелоу дълги години мълчи? Тя се чувства неспособна и отказва да говори с никого, освен с брат си, след като преживява тежка травма в детството си. Защо й се случва това и какво отключва стремежът й към поезията – отговорите на тези въпроси можете да откриете на страниците на изданието „Великите съвременни писатели“. Заедно с него на пазара излиза и книгата „Великите художници модернисти“, от която ще разберете кой руски писател започва да рисува музициращи кози, гигантски кокошки и феи, след като се жени.

Двете луксозни издания, излизащи с логото на Orange books, бяха представени на обвита в мистицизъм премиера този четвъртък. До последно гостите не знаеха на какво ще присъстват, а това единствено засили приятна изненада от първата среща с книгите. „Великите съвременни писатели“ и „Великите художници модернисти“ нямат за цел да изтъкнат 52 имена на творци в тези области като най-добрите. Самият автор Анди Туи отбелязва, че 52 може и да изглежда като голямо число, но не обхваща всички, които заслужават да попаднат в някоя от двете книги.

©MediaBricks.bg

Това, което прави двете издания уникални, са портретите, придружаващи текстовете за всеки един творец. Всъщност, картините са причината за появата на тази поредица. „През 2011 г., просто за забавление, започнах да рисувам шаржови портрети на художници модернисти. В онзи момент идеята да публикувам тези портрети ми беше безкрайно чужда“, споделя Туи в предговора на „Великите художници модернисти“. Впоследствие  портретите му намират своя любопитен, интересен и полезен текст и така са оформя книгата. А портретистът (който принципно е плакатист) продължава да разкрива и други теми по същата схема като съвременната литература и киното, примерно.

©MediaBricks.bg

Издателските от Orange books Деси и Савина, които представиха книгите по време на премиерата, ги откриват на Панаира на книгата във Франкфурт. След тези две, подготвят и трето заглавие от поредицата – за великите режисьори, но за него вероятно ще трябва да почакаме още година.

©MediaBricks.bg

„Великите съвременни писатели“ е книга за хората, които стоят зад книгите. Техните истории понякога са по-интересни и важни от тези в самите романи. А това, което я прави уникална, са портретите, защото те показват повече от същността на писателя“, сподели Деси Желева по време на премиерата. Преводът е дело на Майре Буюклиева, която изтъкна, че много от авторите, които са важни в световната литературна история е са попаднали в книгата, за съжаление не са издавани у нас. Художничката Анна Симеонова, консултирала превода на „Великите художници модернисти“, я определя като истинско бижу, което е подходящо както са любители, ката и за професионалисти.

Двете книги могат да се намерят на българския пазар още другата седмица.