EnteR Наука

Европейска нощ на учените: Олимпийци по природни науки правят научни демонстрации във Vivacom Tech Hall

На 27 септември, като част от Европейската нощ на учените, четирима състезатели от националните отбори по физика и биология ще правят научни демонстрации във Vivacom Tech Hall (тук). Събитието започва в 19 часа и входът е свободен.

Олимпийците от отбора по физика ще демонстрират явленията резонанс, пълно вътрешно отражение, ще докажат дали е възможно водата да кипи при стайна температура и ще си поиграят със светлината. Редом до тях биолозите ще покажат нагледно как се прави хроматография на растителни пигменти и как се изолира ДНК от банан.

Олимпийските демонстратори са:

  • Десислава Илиева, 12 клас от СМГ, е носител на сребърен медал от Международната олимпиада по биология в Унгария 2019
  • Кирил Тошев, 12 клас от НПМГ – на бронзов медал от Международната олимпиада по биология в Унгария 2019
  • Георги Александров е завършил СМГ и е носител на сребърен медал от Международната олимпиада по физика в Тел Авив и златен медал по астрофизика от Международната в Унгария 2019 . Освен това има сребро и от МОФ 2018 и бронз от МОФ 2017. Двукратен златен медалист от Европейската олимпиада по физика 2019 и 2018, бронзов от 2017 г. .
  • Васил Николов е ученик от 11 клас в ПЧМГ София, носител на бронзов медал от Международната олимпиада по физика 2019 в Тел Авив. Той ще участва и на Международната олимпиада по астрономия в Румъния през октомври. Има два бронза от Международните по астрономия и 2017 и 2018 г.

Тазгодишното издание на кампанията на VIVACOM „Операция Жълти стотинки“ е насочено именно към Сдружението на олимпийски отбори по природни науки (СООПН), с което компанията затвърждава подкрепата си към образованието. Операция “Жълти стотинки“ 2019 се осъществява в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на над 40 медии, фирми и организации. Посланици на кампанията са журналистът Ива Дойчинова и носителят на четири олимпийски медала в спортната гимнастика Йордан Йовчев, които подкрепят каузата.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. България се включва за 13-та поредна година в инициативата с редица събития, които свързват науката с културата. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Не пропускайте на 19 октомври научно-популярното събитие Science Bricks в подкрепа на българските олимпийци по природни науки в София Тех Парк.