Наука

Европейската космическа агенция търси астронавти за новата ера в изучаването на Космоса (видео)

Европейската космическа агенция търси астронавти за новата ера в изучаването на Космоса

За първи път от повече от 10 години Европейската космическа агенция (European Space Agency – ESA) търси нови астронавти, които да се присъединят към най-голямото приключение на човечеството в изучаването на Космоса. От 31 март до 28 май на сайта на Агенцията всеки, отговарящ на условията, може да заяви своята кандидатура. Това е рядка възможност да станете астронавт или параастронавт към Европейската космическа агенция.

ESA за последно търсеше кандидати за позицията астронавт през 2008 г., а първият випуск е бил през далечната 1978 година. Тази година освен астронавти, които ще бъдат обучавани за продължителни или сложни космически мисии и ще бъдат наети като постоянни членове на персонала на Агенцията, е предвиден и проект за параастронавти. Той има за цел да премахне бариерите за хората с увреждания и те да изпълняват професионални космически мисии.  Така хората, които са психологически, когнитивно, технически и професионално квалифицирани да станат астронавти, но имат физически увреждания, които обикновено биха попречили да бъдат избрани поради ограниченията на настоящия космически хардуер, се насърчават да кандидатстват.

Ето минималните изисквания, които Европейската агенция има към бъдещите кандидат-астронавти:

  • да бъде гражданин на държава-членка на ESA или асоциирана държава
  • да притежава минимум магистърска степен по естествени науки, медицина, инженерство, математика или компютърни науки
  • или да притежава степен като експериментален тест пилот и/или тестов инженер от официално експериментално пилотно училище
  • Кандидатите трябва да имат най-малко три години подходящ професионален опит след дипломирането си и да владеят свободно английски език.
  • Доброто познаване на друг чужд език и всеки друг допълнителен език е плюс.
  • Кандидатите не трябва задължително да притежават лиценз за пилот, но трябва да представят медицинско свидетелство от клас 2, издадено от авиационен медицински експерт, което показва, че са медицински квалифицирани за лиценз за частен пилот (PPL).

Саманта Кристофорети беше избрана в селекцията на астронавтите на Космическата агенция от випуска през 2008-09 г. и сбъдна мечтата си като стана астронавт.

Европейската космическа агенция търси астронавти за новата ера в изучаването на Космоса

Тя споделя, че работата й като астронавт обединява накуп наука и технологии, работа със сложни машини и международни екипи. И най-вече, че от на време се качва на ракета, за да ходи на работа!

Европейската космическа агенция търси астронавти за новата ера в изучаването на Космоса

Разбира се, има много други вълнуващи кариери в космическия сектор отвъд астронавтите. ESA непрекъснато търси експерти в инженерните, научните, ИТ и бизнес услугите да се присъединят към екипите й. Открийте начини да се присъедините към ESA, където и да се намирате в кариерата си, като посетите уебсайта за кариера на ESA.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!