2017 Lindsay award was given to Nat Gopalswamy on Sept 27, 2017. The lecture was The Solar Energetic Particles: Origin and Consequences
Credits: NASA's Goddard Space Flight Center/Debbie McCallum
Наука

Д-р Нат Гопалсвами от НАСА ще изнесе лекция в БАН за слънчевите източници на космическото време

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

На 13 юни в БАН един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната физика и космическото време – д-р Нат Гопалсвами ще изнесе лекция „Слънчевите източници на космическото време“. Той работи в Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА и е президент на Научния комитет по слънчево-земна физика към Международния съвет за наука и изпълнителен директор на Международната инициатива за космическо време.

Д-р Гопалсвами е автор на над 400 статии, цитирани повече от 16 500 пъти, и е редактор на 9 книги. Лекцията ще е на английски език и ще бъде изнесена в Българската академия на науките на 13 юни, четвъртък, от 14.00 ч. в зала „проф. Марин Дринов“.

Трудовете на д-р Гопалсвами са посветени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята, разпространението и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята. Неговите изследвания полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни бури. Те имат не само теоретично, но и огромно практическо значение, тъй като в много случаи неблагоприятните последствия от геомагнитните бури, ако бъдат предвидени, могат да бъдат намалени с превантивни действия.

Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време“), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и да нарушат ритъма на живота по цял свят.

Лекцията на д-р Нат Гопалсвами се организира от Института за космически изследвания и технологии на БАН.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!