Наука

Д-р Иван Лютаков спечели наградата Предприемач в науката и 30 000 лв. от фондация Карол Знание

©MediaBricks.bg

Д-р Иван Лютаков спечели конкурса Предприемачи в науката на фондация Карол Знание. Той ще получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв. Журито открои бизнес концепцията му за създаване на интелигентна електронна капсула за перорално доставяне на медикаменти и аспириране на чревно съдържимо за изследвания.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Победителят в конкурса е лекар гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, докторант по гастроентерология в Медицински университет-София. Той подготвя свой стартъп и има амбицията да изгради диагностична компания. По време на презентацията си д-р Лютаков показа прототип на своя продукт, направен с подръчни материали и демонстрира действието на бъдещата капсула EnchanCAP. Тя ще е с размера на хапче и ще бъде разработена в екип с инженер по роботика, който беше представен на живо пред журито.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Заедно с неговия проект се състезаваха още осем стратегии за комерсиализация на научни разработки. Всички те бяха представени във формат Pitch Presentation в оспорена надпревара на 5 декември 2018 г. Журито на първия конкурс Предприемач в науката, е съставено от лекторите на обучението Предприемачи в науката.