Дубай
Технологии

Дубай тества дигитални регистрационни номера за колите

Няма шега, Дубай тича към технологичното бъдеще по-бързо от останалия свят. Освен летящи таксита и безпилотни бусове, скоро по улиците на града ще се движат автомобили без номера на колите. Поне не аналогови. Следващия месец емирството ще стартира тестово първите в света дигитални регистрационни номера за автомобили. Те ще са оборудвани с екран, GPS навигация и предавател, съобщава BBC news.

Ако се замислим, от създаването на автомобила до наши дни, регистрационните номера въобще не са били обект на промяна и развитие. Те са просто едни цифри върху ламарина издадени от властите в съответната държава. Явно и на тях им дойде времето да влезнат в крак с технологиите.

Новите табели ще могат да информират спешна помощ и полиция при инцидент на пътя. Друго предимство е, че те ще могат да комуникират по между си. Целта е да предупреждават шофьорите за тежък трафик или катастрофа по избрания от тях маршрут. Също така табелите ще подават сигнал в полицията при кражба. Плащането за паркиране ще става автоматично. Системата ще отчита къде е спрял автомобила и от сметката на кой водач да вземе сумата за престой.

Тестовете ще продължат до края на ноември. Ще се следи дали новите табели издържат на климата в Дубай. Разбира се, най-много властите ще проверят дали ще има грешки или засечки в системата.

Типично в стила на емирството, все още не е ясно колко точно ще струва тази услуга. За сметка на това, властите ще имат информация за движението на всеки автомобил. Това поражда доста въпроси относно личната свобода и кой ще има достъп до тази информация.