Наука Образование

До 6 септември е кандидатстването за безплатното обучение „Предприемачи в науката“ с награда от 30 000 лева

До 6 септември е кандидатстването за безплатното обучение „Предприемачи в науката“ с награда от 30 000 лева

„Теми като социална иновация, устойчиво и екологично развитие са невероятно популярни сред студентите“, казва Вилиана Джартова, социален предприемач и Social Impact консултант, лектор на програмата Предприемачи в науката от Барселона. Според нея това са кариерите на бъдещето. Самата тя като студент попада в екипа на лауреата на Нобелова награда за мир проф. Мохамед Юнус в Дака, Бангладеш. Тя е един от новите Impact Investing лектори в преакселераторската програма на фондация Карол Знание тази година. За участие са поканени студенти, докторанти и млади учени, чиито проекти са позитивно въздействие върху околната среда или обществото.

Обучението е безплатно и ще се проведе онлайн от 29 септември до 8 декември, а конкурсът с награда 30 000 лв. ще бъде на 15 декември. Журито, което ще избере кой проект да бъде подкрепен, се състои от лекторите на формата. Те ще презентират от София, Лондон, Франкфурт, Милано и Барселона. Крайният срок за кандидатстване за безплатното обучение и конкурса е 6 септември.

Първите места в Предприемачи в науката вече са запазени за две студентки, създатели на Career Hub. Те представиха проекта си в Академия за иновации през юни, където спечелиха наградата на фондация Карол Знание с идеите си за разрешаване на важен младежки проблем – първата работа и изискването за стаж от страна на работодателите.  Career Hub е платформа за работа за кандидати без или с до 3 години опит.

Онлайн форматът дава възможност и на предприемчиви представители на академичната общност в цялата страна да се обучават и да участват в конкурса Предприемач в науката, за да се борят за финансиране на идеите си.

Темата Impact Investing не просто присъства в университетите във Великобритания, но е доста важна част от обучението, казва Мария Павлова, лекторът от Лондон. Тя е член на мрежата APPG AI, която съветва и прави проучване за британския парламент за икономическите, социалните и етичните последици от използването на изкуствен интелект. Самата тя разработва Impact investing AI tool, който ще дава оценка колко „зелени“/етични са дадени компании. Според нея вероятността един стартъп да получи инвестиране е много по-голяма, ако проектът е с такава насоченост.

Терминът “impact investing” възниква през 2007 г. и за негов автор се смята The Rockefeller Foundation, обяснява Христо Вълев, венчър партньор в Urban Impact Ventures – нидерландска инвестиционна компания, управляваща фондове за рисков капитал с профил инвестиране с въздействие. Той ще бъде и лектор, и ментор в програмата Предприемачи в науката. Един от важните катализатори за инвестирането с въздействие е инициативата на ООН за устойчиво развитие, която в края на 2015 г. постави 17 специфични цели пред своите държави-членки в периода до 2030 г. Кандидатстващите проекти е необходимо да отговарят поне на един от тези критерии, за да бъдат селектирани за участие.

Основните етапи на програмата са: Обучение „Предприемачи в науката“ и Конкурс за годишна стипендия „Предприемач в науката“ с награда 30 000 лв.

Тази година институционални партньори са Софийски университет, Технически университет – София, Университетът за национално и световно стопанство и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.

Фондация „Карол Знание“ насърчава и подкрепя учени, които правят наука с въздействие и искат да реализират идеите си като бизнес проекти. Обучението е подходящо за амбициозни учени, които искат за създадат зелени стартъпи с иновативни екологични и енергийни решения, прилагащи принципите на кръговата икономика. Заедно с тях за първа път фондацията отваря обучението и за талантливи студенти с предприемачески дух, които искат да стартират компании, базирани на научни разработки със социално или екологично въздействие.

Четвъртото издание на „Предприемачи в науката“ тази година ще се проведе изцяло онлайн от 29 септември 2021 до 8 декември, а кандидатури ще се приемат до 6 септември. Повече информация и формуляр за кандидатстване ще намерите ТУК.

Само участници, преминали преакселераторската програма могат да участват в конкурса „Предприемач в науката“, който се провежда през декември и е с награден фонд от 30 000 лв.

Журито, съставено от лекторите на обучението, селектират проектите, които ще бъдат допуснати до участие в надпреварата за финансиране.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Фондация Карол Знание прави второ издание на програмата Предприемачи в науката с награда от 30 000 лева

Второто издание бе още по-оспорвано и фондация „Карол Знание“ реши, че двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“Това са д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов с проектите им – за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София.

Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg
Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg

Третото издание се проведе изцяло онлайн през 2020 година, като победител в конкурса бе д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, който спечели стипендия от 30 000 лева. Неговият проект в конкурса бе „Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома“.

Д-р Росен Иванов спечели конкурса „Предприемач в науката“ и 30 000 лева стипендия от фондация „Карол Знание“